Bliv lokal frivillig
I Ventilen hjælper vi unge ud af ensomhed med inkluderende fællesskaber, hvor unge, der er ramt af ensomhed, kan lære andre unge at kende, skabe positive minder og opleve at være en del af et trygt fællesskab.
Det gør vi bl.a. med vores 22 mødesteder og KOMsammen-tilbud fordelt i hele landet, hvor vi inviterer ensomme unge ind i trygge fællesskaber. Vores lokale frivillige driver tilbuddene – og her kommer du ind i billedet!
For mange unge er vi ugens højdepunkt – vil du være med?
Hvad laver man som lokal frivillig i Ventilen?
De fleste af vores lokale tilbud holder åbent én gang om ugen. Her planlægger frivilliggruppen – med input fra de unge – hvilken aktivitet der skal være på programmet.
Det kan være madaftner, bowling, brætspilshygge, en tur i trampolinland eller noget femte. Kun fantasien (okay, også lidt økonomien) sætter grænser, og du er med til at beslutte, hvad vi hygger os med!
Som frivillig er det din opgave at sætte rammerne og sikre, at alle har det godt og føler sig trygge, når de kommer hos os. Du har selvfølgelig altid mindst én frivilligkollega at læne dig op ad på vagten.
Derudover er du med til at få det lokale tilbud til at køre rundt som forening. En gang om måneden skal du deltage i et frivilligmøde. Her fordeles alle de opgaver som får foreningen til at køre rundt.
Det betyder, at du kan blive valgt som fx næstforperson eller PR-ansvarlig, hvis du stiller op. Så du får også erfaring med organisatorisk arbejde!
Du kan vise unge, at der er plads til dem i fællesskabet
Ensomhed er en fast del af hverdagen for de unge, der kommer hos os. Det kan betyde, at de træder ind ad døren med lavt selvværd og er usikre i sociale situationer.
Måske har de også mange negative sociale oplevelser med i bagagen. Derfor fungerer Ventilen også som et socialt øverum, hvor du kan være med til at give de unge et styrket selvværd og en fornyet tro på sig selv.
Kan du blive frivillig?
Ja, du kan, hvis …
- du er mellem 17 og 35 år (vi arbejder ud fra en ung-til-ung-tilgang)
- du har socialt overskud og lyst til at gøre en mærkbar forskel for andre unge i dit lokalområde
- du har tid til at tage cirka to vagter om måneden samt lave organisatorisk arbejde
- du er imødekommende, rummelig og ansvarsfuld, og så nyder du at være sammen med andre mennesker – også dem, du ikke kender så godt (endnu)
- du er klar på at blive medlem af Ventilen Danmark – det koster 75 kr. om året.
Bliv frivillig – og få dobbelt så meget igen
Du giver din tid og gode energi, og vi kvitterer med gode og meningsfulde oplevelser, de sødeste frivilligkolleger, nye kompetencer, organisatorisk erfaring og et urokkeligt sammenhold på tværs af alle landets ventiler.
De nye kompetencer tillærer du dig fra start gennem vores grunduddannelse, hvor du lærer om Ventilens målgrupper og metoder – blandt andet samtaleteknik, gruppedynamik og konflikthåndtering.
Før du kan møde de unge i tilbuddet, skal du deltage i den første ud af tre uddannelsesdage.
Næste uddannelsesdag afholdes den 2. november i Odense.
Klar til at blive frivillig sammen med os? Fedt!
Skriv til os på info@ventilen.dk – fortæl os lidt om dig selv og din motivation for at blive frivillig og husk at skrive, hvilken by du gerne vil være frivillig i!
Vi glæder os til at høre fra dig
Ofte stillede spørgsmål om at være lokal frivillig i Ventilen
I Ventilen skal man afsætte ca. 20-25 timer om måneden til det frivillige arbejde. Timerne inkluderer blandt andet vagter i tilbuddet, ét månedligt frivilligmøde og deltagelse i supervision. Som ny frivillig skal man derudover på en uddannelsesdag (en hel lørdag), før man kan begynde at have kontakt med de unge. Uddannelsesdagen giver dig de nødvendige redskaber og den nødvendige viden for at kunne starte i Ventilen, så vi sikrer os, at du føler dig godt klædt på til mødet med de unge.
Ca. tre-seks måneder efter denne uddannelsesdag skal man som frivillige deltage i en uddannelsesweekend, hvor man yderligere bliver klædt på til opgaven som frivillig i Ventilen. Timeantallet, vi forventer, man bruger, er derfor et gennemsnit, da der i nogle måneder vi være mere at lave end andre måneder.
En typisk åbningsgang i Ventilen varer to-tre timer. Det er de frivilliges opgave at planlægge, hvad der skal ske ved hver åbningsgang. Ventilen benytter aktiviteter som metode, så derfor skal der altid laves en eller anden aktivitet sammen med de unge, der kommer i tilbuddet. Det kan være at man laver mad sammen, at man tager i biografen sammen, at man går en tur sammen eller laver en bevægelsesaktivitet sammen. Fælles for alle aktiviteter er, at det er aktiviteter man også ville kunne lave med andre uden for Ventilen. Derudover forsøger de frivillige at benytte lokalområdets faciliteter så meget som muligt, for at give de unge et indblik i, hvad man som ung kan lave i sit lokalområde. Der er også mulighed for at de unge selv kan komme med forslag og ønsker til aktiviteter, så vi hele tiden sikrer os, at valget af aktiviteter er interessant og relevant for de unge, der benytter sig at Ventilens tilbud.
Som lokal frivillig i Ventilen skal du være mellem 17 og 35 år. Ventilen har et princip om ung-til-ung, hvor der er ikke er den store forskel på unge og frivillige, andet end at de frivillige har et større socialt overskud. Har du selv oplevet ensomhed, skal du være godt på den anden side så der er ‘groet mos på’.
Derudover må du som lokal frivillig ikke være færdiguddannet inden for det pædagogiske, sociale eller psykologiske område.
De unge i Ventilen er alle slags unge fra hele landet. Fælles for dem er, at ensomheden er deres primære udfordring og de søger derfor et trygt fællesskab at indgå i. De fleste af de unge er på landsplan mellem 19-24 år og de fordeler sig nogenlunde lige i forhold til køn.
Ventilens frivillige er unge mennesker mellem 17 og 35 år. De fleste frivillige er i starten eller midten af 20’erne. Mange frivillige er under uddannelse og der er også en del på arbejdsmarkedet inden for mange forskellige fagområder. Der er derfor ikke én bestemt type af frivillige i Ventilen, men mange forskellige unge med forskellige baggrunde. Fælles for dem er, at de alle sammen har lyst til at gøre en forskel for unge, der føler sig ensomme, at de værdsætter fællesskabet og de gode oplevelser, og at de prioriterer at bruge en portion af deres fritid på at engagere sig i det frivillige arbejde i Ventilen. Ventilen er summen af sine frivillige, og de er derfor vigtige grundsten i Ventilens arbejde for at gøre ungdommen mindre ensom.