"Jeg stortrives med mennesker"

Steffen er formand i Ventilen Viborg. Han elsker at arbejde med mennesker og er ikke bange for at udfordre dem. Det giver ham mulighed for at blive klogere på andre, men også sig selv.

Stilhed. Lyden driller i Zoom-opkaldet, men billedet fungerer fint. Steffen sidder klar i en mørkeblå hættetrøje med Ventilens logo på. Han storsmiler, og de snorlige tænder bliver synlige. Sorte gamer hørebøffer omkranser hans hoved, og det skrigrøde lys fra hans mikrofon lyser op. Nu virker lyden. 

31-årige Steffen Reinholdt Grøne fortæller om sit liv, som han på den ene eller anden måde altid har fyldt med mennesker.

“Jeg synes, mennesker er megaspændende. De beriger også mig. Både når de er positive, men også når de er negative. Når de viser, hvad mennesket kan indeholde.” 

Siden september 2017 har Steffen været frivillig i Ventilen Viborg. Til daglig arbejder han som personlig jobformidler i Jobcentret Viborg. Her møder han alle typer, når han f.eks. hjælper dem med at tage til læge og søge arbejde. For Steffen er det vigtigt, at man hører til et sted. Den følelse forsøger han at skabe for de unge i Ventilen Viborg, men også for borgerne i sit arbejdsliv.

“Selvom jeg er ansat til at få folk i arbejde, er mit udgangspunkt, at alle skal have det godt.”

Det var tanken, at Steffen skulle ind i bankverdenen, og derfor gik han på handelsskolen. Men et valgfag i psykologi fangede hans interesse, og han startede i stedet med at læse sociologi og kulturanalyse på Syddansk Universitet i Esbjerg. Sidenhen har han taget en kandidat i kultursociologi. På studiet har han fået redskaber til at forstå mennesket, som han aktivt bruger i sit arbejde. 

“Det kan nogle gange være frustrerende at have med mennesker at gøre, men det er også spændende, at nogle mennesker kan se tingene fra én bestemt vinkel. Det kan jeg godt lide at udfordre. Ikke for at sige at min verdensanskuelse er den rigtige, men forhåbentligt at kunne bidrage til at de får et andet perspektiv.“

Møder folk med empati og åbent sind 

Som barn var Steffen den introverte dreng, der gemte sig bag sin computer. Da han var 10 år gammel, mistede han sin far til kræft. Med alderen følte Steffen sig fanget i en identitetskrise. Han havde svært ved at relatere til de stereotyper, der kan være om mænd. Biler, fodbold, damer og alkohol interesserede ham ikke, og han havde ikke en far, han kunne tale med de her ting om. 

Da Steffen også mistede sin mor i 2017 blev han forældreløs, men han var ikke alene. Hans to ældre søskende var der, og de havde stiftet familie. Steffen fandt håb i at kunne være en god onkel for børnene. 

“Jeg har været i et grænseland, hvor jeg ikke vidste, hvem jeg selv var. Jeg er stadig i en proces, hvor jeg er ved at finde ud af det. Jeg kan mærke, at jeg er godt på vej.” 

I dag er Steffen glad for den person, han er. Hans baggrund har været med til at forme ham og det, han giver til omverden. Man kan mærke, at Steffen er meget empatisk og forstående. Og man fornemmer, at han bruger sig selv og sine erfaringer i kontakten med andre. Han ved, at livet kan gøre ondt. Med det in mente, møder Steffen de unge i Ventilen, hvor de er. 

“Jeg prøver at se alle som hver deres selvstændige enhed. Jeg prøver virkelig at behandle folk ud fra: Jeg ved intet om dig. Jeg har ingen idé om, hvad der er den rigtige løsning for dig. Hvem er du? Fortæl mig om dig.”

Man er, som man er 

Ensomhed er blevet en sag, Steffen elsker at arbejde med. 

“I mit arbejdsliv og i Ventilen er jeg åben for forandring og personlig udvikling. For mig er det vigtigt at kunne italesætte de ting, som for andre kan lyde farlige. Man kan måske kalde mig en sensitiv fyr, der snakker åbent om følelser. Men det er også okay. Det gør jeg.“

Steffen har lært at stå ved sig selv. For ham er det vigtigt at være autentisk. Man skal kunne italesætte sine følelser og holdninger. Det samme budskab forsøger Steffen at give de unge i Ventilen og på sit arbejde i Jobcentret. 

Steffen har ikke styr på alt i sit liv, men han forsøger at være i det og tager tingene et skridt ad gangen. I Ventilen føler Steffen sig beriget. Han mærker, at der bliver sat pris på hans arbejde, men også på den person han er. Selvom Steffen aldrig har set sig selv som den fødte leder, bliver han udfordret til at være det i Ventilen. Det har kun været positivt for ham. I Ventilen får Steffen lov til at hjælpe unge mennesker, men han har også fået et kæmpe netværk og venner for livet.

Ventilen Viborg

  • Holder åbent hver onsdag fra kl. 17.30-19.30
  • Mødested findes på adressen: Ll. Sct. Hans Gade 7, 8800 Viborg. Pt mødes de online på Discord
  • Find dem på Facebook under Ventilen Viborg