Tre råd til at holde ensomheden på afstand

Mens vi sidder hjemme og forsøger at mindske Corona-smitten, vokser risikoen for at flere vil føle sig ensomme. Læs, hvad du kan gøre for at forebygge og afhjælpe hos dig selv og andre.  

Der er nok at bekymre sig om for tiden. Vi følger udviklingen af Corona-virussen hjemme foran skærmen, og gør vores bedste for at passe på de svage og ældre i vores samfund ved at holde os mest muligt indenfor. Det har konsekvenser for vores sociale liv, der pludseligt er ændret fra én dag til en anden. Undervisningen med studiekammeraterne, fredagsøllen med en ven, morgenkaffen med kollegaerne, familiemiddagen, biografturen og koncerten er aflyst. Eller er de?

Mens vi passer på vores fysiske helbred, skal vi sørge for samtidig at blive ved med at pleje vores sociale relationer. De er nemlig også afgørende for, at vi har det godt. Det er netop, når vores sociale behov ikke bliver dækket af vores relationer, at følelsen af ensomhed kommer snigende.

I Ventilen er vi særligt bekymret for de unge. Særligt dem, der i forvejen føler sig ensomme, og har svært ved at række ud efter kontakt. Men der er også en stor risikogruppe af psykisk udsatte unge med fx stress, angst og depression, som er mere tilbøjelige til at lukke sig inde specielt i krisetider, og derfor heller ikke rækker ud. Til sidst er der den gruppe af unge, som indtil nu har fået deres sociale behov dækket af de møder, de har haft med andre gennem deres dagligdag, som de nu er afskåret fra. For dem, kommer følelsen af ensomhed som et chok, når de opdager, at de måske slet ikke har så tætte relationer med andre, som de troede. Og det chok kan også føre til en selvisolation, der forstærker følelsen af ensomhed. Jo længere tid, vi skal være afskåret fra hinanden, jo større er risikoen for, at ensomheden bliver langvarig og alvorlig, og antallet af svært ensomme unge vil vokse.

Så vi skal gøre, hvad vi kan for ikke at lade den fysiske afstand føre til social isolation. Og heldigvis lever vi i en tid, hvor vi stadig har muligheden for at ”mødes”. Så lad os rykke de aflyste kaffedates, biografturen og koncerten online.

Vi har samlet tre råd til, hvad du kan gøre, hvis du selv føler dig ensom eller vil hjælpe en ven.

Ca. 10-12 % af unge mellem 16-29 år føler sig ensomme ofte eller hver dag.
Det er mere end 120.000 unge – og det gør ungdommen til den mest ensomme generation.
Ventilen frygter, at dette tal vil vokse under Corona-krisen, hvor den almindelig omgangsform ændres markant, når de naturlige møder med mennesker udebliver pga. isolation.

Ventilen har altid talt positivt om online fællesskaber og sociale medier. Hvis man bruger dem aktivt ligesom i den virkelige verden, så kan man sagtens skabe og bevare meningsfulde relationer online. Vi opfordrer alle til stadig at ”mødes”.
Ventilen arbejder lige nu på at åbne et online-mødested for ensomme unge. Det forventes at starte op søndag den 22. marts 2020.

1. Tag kontakt

Både for at forebygge og afhjælpe ensomhed, er det nødvendigt at række ud. Det kan være et svært skridt at tage men vid, at det bliver nemmere herfra. Det er lige meget, om du skriver, ringer og snapper, bare du rækker ud. Ensomhed er stadig et tabuiseret emne, men hvis du sætte ord på, så gør det. Ellers så skriv uden om det. Skriv, du keder dig, du savner et kram, du tænkte bare lige på, hvordan den anden havde det osv. Lige nu sidder mange i samme båd og savner selskab, så nu er det perfekte tidspunkt at tage initiativ til at styrke og vedligeholde dine sociale relationer eller støtte andre i det. Husk derfor også dem, du ikke har talt med for nyligt.

2. Smil og vink til hinanden

Når nu det ikke er muligt at give et kram, så rækker et smil og et vink ekstra langt. Forsøg mest muligt at ”mødes”, mens der er kamera på. På den måde, er det også nemmere at afkode følelser, og tage de gode, betydningsfulde snakke om det, der fylder. Det handler om autenticitet og nærvær.

3. Lav noget sammen – hver for sig

Fra vores arbejde i Ventilens lokale tilbud ved vi, at det er nemmere at mødes om noget. Det gælder også online – og der er masser I kan lave sammen.

  • Nyd eftermiddagskaffen sammen
  • Hold filmaften
  • Lav en quiz
  • Lær en ny hobby sammen
  • Mal portrætter af hinanden
  • Spis middag
  • Spil et brætspil eller onlinespil
  • Lav en bageklub
  • Gå en tur sammen osv.
Hvad er ensomhed, og hvordan påvirker den vores sundhed og trivsel?