Voldsom stigning i antallet af ensomme unge

En ny undersøgelse fra Center for Ungdomsstudier viser en markant stigning af ensomhed blandt 9. klasses elever. På bare fire år føler dobbelt så mange elever sig uden for og alene.

Ungdommen har for længst overhalet den ældre generation, når det kommer til at føle sig ensom. Nu viser en ny undersøgelse blandt 7.-9. klasses elever foretaget af Center for Ungdomsstudier (CUR), at ungdommen fortsat er i front i den kedelig statistisk og med et langt, trist forspring.

Undersøgelsen er baseret på data fra 2.036 elever i 7.-9. klasse fra 20 forskellige skoler.

”Vi har med en generation at gøre, som tror, at kravet er, at man skal have styr på tingene for at måtte række hånden op og sige noget. Det indebærer, at de mange, der føler, at de ikke har styr på tingene, føler sig alene. Det er flest piger, men også markant flere drenge, der på tærsklen til gymnasiet ikke aner, hvordan de skal bære sig ad med at komme ind i fællesskabet, og det er invaliderende for dem,” siger Søren Østergaard, forsker bag bogen ”Jagten på frirum – perspektiver på unge, hverdagsliv og fællesskaber” til Kristeligt Dagblad.

Behov for at rammesætte fællesskabet  

I Ventilen giver vi Søren Østergaard ret i, at de unge har brug for at være i arenaer, hvor de bedre får lært og afprøvet deres sociale kompetencer. Ellers er det, at vi får et stort antal unge, som har svært ved at falde til og blive en del fællesskabet. Netop dét er omdrejningspunktet for Ventilens arbejde gennem Netwerk. Her giver vi lærerne ansvaret for at lede de unge ind i fællesskaberne, og giver samtidig eleverne medansvar for ved at danne makkerskabet i klasserne.  Samtidig giver Netwerk både lærere og elever et sprog og fælles accepteret rum til at snakke om det, der er svært i et ungt liv, så vi afliver forestillinger om, at man er den eneste, der går med problemer.

Unge og ensomhed – en 10-årig udvikling

2020: 17,6 pct. af 9. klasses elever følersig ensomme (CeFu)

2016: 9 pct. af 9. klasses elever føler sig ensomme (VIVE)

2009: 5 pct. af 9. klasses elever føler sig ensomme (VIVE)

Tal og citat er fra artiklen:
“Markant flere unge føler sig ensomme”, Kristeligt Dagblad, 26. august 2020