40 kr.

Undervisningsmateriale til folkeskolens 7.-9. klasser. Elevhæftet består af 12 fortællinger af unge, som selv har oplevet ensomhed. Fortællingerne stammer fra bl.a. Ung-Bladets brevkasse, Tine Brylds brevkasse og unge i Ventilens mødesteder. Der er til hvert tema tilknyttet arbejdsspørgsmål og forslag til opgaver.

Der er en tilhørende lærervejledning, der kan købes separat – ligesom man kan købe et samlet klassesæt.

Læs folkeskoleelev Liv Markussens anmeldelse længere nede.


Kategori

Beskrivelse

Anmeldelse af “Fortællinger om ensomhed”

Af Liv Markussen, folkeskoleelev

Generelt fungerer bogen, som den skal. Man får en grundlæggende viden om ensomhed og dens konsekvenser samtidig med, at bogen giver gode muligheder og forslag til måder at komme væk fra ensomheden igen.
Det er jo selvfølgelig en skolebog, og derfor er det ikke den slags læsning, jeg ville tage med hjem og læse, inden jeg gik i seng. Det betyder også, at den måske ikke fanger på samme måde som en krimi eller roman, men at man skal lidt ind i det, før det bliver rigtig spændende.

Jeg synes helt klart, at bogen giver en god forklaring på, hvordan ensomme unge omkring dig har det. Den fortæller også de unge, at det er okay at være ensom, og at det er et udpræget problem.

Bogen – eller hæftet – begynder med en kort introduktion, der fortæller om ensomhed generelt. Derefter fortsætter den med at fortælle os om følelsen af ensomhed, hvor tre unge med helt forskellige oplevelser fortæller, hvordan de har det med ensomhed.
Bagefter skal man i en gruppe på klassen diskutere og tale om teksterne.

I introduktionen får man en grundlæggende viden om ensomhed, og hvad ensomhed i virkeligheden betyder. Hvis man som elev allerede har læst om det på nettet og har sat sig ind i det, kan det godt virke som én lang genfortælling.
Til gengæld er det en rigtig fin og bred vifte af viden til dem, der ikke har ved noget om emnet på forhånd. Det gør, at du nemt får et indblik i alle de forskellige problemer, der er omkring ensomhed.

I kapitlerne kommer man omkring ensomhed som en følelse, hvordan man omgås i det sociale, og hvordan omverdenen påvirker én som ensom. Man kommer rundt om, hvordan ensomhed er et problem i samfundet og til sidst, hvordan man kommer ud af ensomhed igen.
Jeg synes, det er nogen rigtig fascinerende historier, og man forstår personernes frustrationer.

I opgaverne opfordres der til at diskutere de forskellige tekster og undersøge, hvad man selv tror og mener om emnet. Da jeg sad og læste det, kunne jeg godt få indtrykket af, at et par voksne havde siddet og prøvet på at få det til at lyde meget pædagogisk. Det kan dog godt blive lidt for pædagogisk, når man har fået det samme spørgsmål om “hvordan har X det?” igen og igen. Men jeg tror sjældent, at man kan komme uden om den slags spørgsmål i en lærebog. Samtidig er spørgsmålene meget relevante, så måske er man bare som ung nødt til at se igennem fingrene med det.

“Fortællinger om ensomhed” giver et rigtig godt indblik i ensomhed som et problem. Og har vist mig, hvordan det er muligt at komme ud af ensomhed igen.
Jeg vil gerne anbefale bogen i folkeskolers undervisning om ensomme, da den giver et meget tydeligt billede af ensomhed. Den kommer rundt om alle sider af emnet, og gør dig mere opmærksom på problemet omkring dig. Den opmærksomhed kan også være meget vigtig i en socialt velfungerende klasse. Derfor en varm anbefaling til folkeskolen.

Yderligere information
Vægt 0,12 kg