Gør en forskel og få en masse igen

Bliv frivillig i Ventilen

Som frivillig i Ventilen kan du gøre en kæmpe forskel for unge, der føler sig ensomme. Ventilens ca. 270 frivillige er organisationens rygrad, og de står for alt fra at drive de lokale tilbud til at tegne de overordnede linjer i Ventilen Danmarks bestyrelse. De fleste er vores frivillige er unge, der har lyst og overskud til at bruge noget af deres fritid på at gøre en forskel i andre unges liv. Til at understøtte det frivillige arbejde har Ventilen et lønnet sekretariat, der hjælper med meget af det organisatoriske og administrative.

Der er mange måder at være frivillig i Ventilen på. Uanset hvad du vælger, bliver du klædt godt på til opgaven. Læs mere om de forskellige frivilligtyper herunder.

Typer af frivilligt arbejde

LokalNationalVentilen Fortæller

På frivilligjob.dk kan du altid se, hvor vi mangler frivillige.
Du er dog også altid velkommen til at søge uopfordret.

Det, der er så fedt ved at være frivillig i Ventilen, er, at jeg kan mærke, at jeg gør en forskel for de unge, som kommer her. Og at både jeg selv og de unge bliver gladere. – Cecilie, frivillig i Ventilen Næstved.

Frivillig i et lokalt tilbud

Som lokal frivillig er du enten i et mødested eller i et KOMsammen-tilbud. Dig og resten af frivilliggruppen skaber sammen et trygt sted, hvor unge, der føler sig ensomme, kan komme og få nogle gode oplevelser sammen med jævnaldrende.

Vi forventer, du kan bruge i gennemsnit 25 timer om måneden. De fleste måneder har du to vagter eftermiddag/aften samt to frivilligmøder. Nogle måneder er der derudover arrangementer og kurser på tværs af ventilerne.

Som frivillig sørger du for, at alle føler sig som en del af fællesskabet, at snakken går, og de unge har nogen at betro sig til. I planlægger i samarbejde med de unge unge, hvilke aktiviteter der skal i kalenderen.

De frivillige laver også vagtplaner, lokalt PR-arbejde og har styr på økonomien. Selvfølgelig i samarbejde med sekretariatet.

Find en lokal VentilLæs mere

National frivillig

Hvis du har lyst til og evner for organisatorisk og strategisk arbejde, så vil vi være glade for at få dig med ombord som national frivillig.

Bestyrelsen består af 12 mennesker, der bl.a. udstikker landsforeningens regler, rammer og retningslinjer. Hvis du er mellem 18-35 år og gerne vil være med i den øverste ledelse af Ventilen, så skal du stille op til posten som bestyrelsesmedlem på årsmødet i september.

HR-udvalget arbejder for, at Ventilen er og bliver ved med at være, et super godt sted at være frivillig. Udvalget skal sikre, at alle frivillige får redskaber til at løse deres opgaver, feedback på deres arbejde og får mulighed for at udvikle sig.

Grunduddannelsesgruppen uddanner nye frivillige, når de holder oplæg og laver øvelser på vores uddannelsesdage- og weekender. Grunduddannelsesgruppen er for dig, der er god til at undervise eller gerne vil blive det.

Skriv til info@ventilen.dk, hvis du er interesseret i at blive national frivillig eller læs mere om de forskellige grupper og udvalg her.


Frivillig i Ventilen Fortæller

Der er to forskellige typer af frivillige i Ventilen Fortæller: Oplægsholdere og fortællere. Oplægsholderne tager sig af den faglige del af de oplæg om unges ensomhed, Ventilen Fortæller afholder, og fortællerne deler deres egne personlige erfaringer med ensomhed.

Som en del af Ventilen Fortæller tager du og mindst én anden fra oplægsholderkorpset samt i nogle tilfælde en fra fortællerkorpset ud på højskoler, efterskoler, lærer- eller pædagoguddannelser. Her fortæller I om, hvad ungdomsensomhed er for noget, hvilke konsekvenser det har, og hvad man kan gøre, for at afhjælpe og forebygge det.

Skriv til fortaeller@ventilen.dk, hvis du tror, det er noget for dig.

Uddannelse af frivilige

Før du kan gå i gang med arbejdet, bliver du selvfølgelig klædt ordentligt på, og der er løbende kurser, hvor du og frivillige fra hele landet kan dele erfaringer og lære nyt.

Læs mere om Ventilens uddannelse

Find en lokal Ventil nær dig

Find din lokale ventil og send din ansøgning dertil.

Titeladresse
Aalborg (mødested)v/ KFUM og KFUK Danmarksgade 52 9000 Aalborg
Aarhus (mødested)Folkestedet, Carl Blochs Gade 28 8000 Aarhus C
Esbjerg (mødested)Exnersgade 4 6700 Esbjerg
Frederikshavn (mødested)Skolegade 6, 3. sal 9900 Frederikshavn
Gentofte (mødested)Bregnegårdsvej 21B, Hellerup, Danmark
Herning (mødested)Huset no. 7 Nørregade 7 7400 Herning
Hillerød (mødested)Buevej 1 3400 Hillerød
Holbæk (KOMsammen)Multihuset Isefjord Kalundborgvej 133 4300 Holbæk
Kolding (mødested)Kolding selvhjælp, Banegårdspladsen 2, 2 6000 Kolding
København (mødested og KOMsammen)Nørrebrogade 14d, 2200, København N, Danmark
Næstved (mødested)Farimagsvej 16, 1. sal. 4700 Næstved
Odense (mødested og KOMsammen)Kongensgade 72, 1.sal 5000 Odense C
Randers (KOMsammen)Kirketorvet 2A, 8900 Randers C, Denmark
Roskilde (mødested)C/O KFUK Blågårdsstræde 17 4000 Roskilde
Silkeborg (KOMsammen)Silkeborg, Danmark
Slagelse (KOMsammen)Bjergbygade 20c 4200 Slagelse
Svendborg (KOMsammen)55.07851518446659,10.616979478595113
Sønderborg (mødested)Løngang 29 6400 Sønderborg
Vejle (mødested)Foreningernes Hus - Vissingsgade 31 7100 Vejle
Viborg (mødested)c/o De Frivilliges Hus Vesterbrogade 1 8800 Viborg

Få mere at vide om ensomhed

Ofte stillede spørgsmål om at være frivillig i Ventilen

I Ventilen skal man afsætte ca. 20-25 timer om måneden til det frivillige arbejde. Timerne inkluderer blandt andet vagter i tilbuddet, ét månedligt frivilligmøde og deltagelse i supervision. Som ny frivillig skal man derudover på en uddannelsesdag (en hel lørdag), før man kan begynde at have kontakt med de unge. Uddannelsesdagen giver dig de nødvendige redskaber og den nødvendige viden for at kunne starte i Ventilen, så vi sikrer os, at du føler dig godt klædt på til mødet med de unge.

Ca. tre-seks måneder efter denne uddannelsesdag skal man som frivillige deltage i en uddannelsesweekend, hvor man yderligere bliver klædt på til opgaven som frivillig i Ventilen. Timeantallet, vi forventer, man bruger, er derfor et gennemsnit, da der i nogle måneder vi være mere at lave end andre måneder.

En typisk åbningsgang i Ventilen varer to-tre timer. Det er de frivilliges opgave at planlægge, hvad der skal ske ved hver åbningsgang. Ventilen benytter aktiviteter som metode, så derfor skal der altid laves en eller anden aktivitet sammen med de unge, der kommer i tilbuddet. Det kan være at man laver mad sammen, at man tager i biografen sammen, at man går en tur sammen eller laver en bevægelsesaktivitet sammen. Fælles for alle aktiviteter er, at det er aktiviteter man også ville kunne lave med andre uden for Ventilen. Derudover forsøger de frivillige at benytte lokalområdets faciliteter så meget som muligt, for at give de unge et indblik i, hvad man som ung kan lave i sit lokalområde. Der er også mulighed for at de unge selv kan komme med forslag og ønsker til aktiviteter, så vi hele tiden sikrer os, at valget af aktiviteter er interessant og relevant for de unge, der benytter sig at Ventilens tilbud.

Som frivillig i Ventilen skal du være mellem 18 og 30 år. Ventilen har et princip om ung-til-ung for at skabe et i-øjenhøjde-princip, hvor der er ikke er den store forskel på unge og frivillige, andet end at de frivillige har et større socialt overskud. Derudover må du som frivillig ikke være færdiguddannet inden for det pædagogiske, sociale eller psykologiske område, da Ventilen ikke er et professionelt rådgivningstilbud, men et tilbud hvor unge mødes og laver aktiviteter med hinanden.

De unge i Ventilen er alle slags unge fra hele landet. Fælles for dem er, at ensomheden er deres primære udfordring og de søger derfor et trygt fællesskab at indgå i. De fleste af de unge er på landsplan mellem 19-24 år og de fordeler sig nogenlunde lige i forhold til køn.

Ventilens frivillige er unge mennesker mellem 18 og 30 år. De fleste frivillige er i starten eller midten af 20’erne. Mange frivillige er under uddannelse og der er også en del på arbejdsmarkedet inden for mange forskellige fagområder. Der er derfor ikke én bestemt type af frivillige i Ventilen, men mange forskellige unge med forskellige baggrunde. Fælles for dem er, at de alle sammen har lyst til at gøre en forskel for unge, der føler sig ensomme, at de værdsætter fællesskabet og de gode oplevelser, og at de prioriterer at bruge en portion af deres fritid på at engagere sig i det frivillige arbejde i Ventilen. Ventilen er summen af sine frivillige, og de er derfor vigtige grundsten i Ventilens arbejde for at gøre ungdommen mindre ensom.