Ensom? Vær sammen med os
Måske savner du at have venner - eller måske du savner nogen, der ser og forstår dig. Hos Ventilen er der et trygt fællesskab, hvor du kan møde andre unge, der har det ligesom dig.
Der er altid en vej ud af ensomhed. Og det er ikke din skyld, hvis du føler dig ensom, men du er den eneste, der kan tage første skridt ud af ensomheden. I Ventilen kan du få et fællesskab med andre unge, der kender følelsen af ensomhed. Vores frivillige er selv unge, og de sørger for at skabe trygge rammer, uanset om du kommer i et mødested eller i KOMsammen.
Mødestederne er for dig mellem 15 og 25 år, mens KOMsammen er for dig mellem 15 og 30 år.
I vores tilbud laver vi aktiviteter, såsom at lave mad, bevæge os og spille spil. Det giver os noget at tale om og noget at grine af sammen. Vi ved godt, at det kan være overvældende at møde nye mennesker, men når vi laver noget sammen, er det nemmere. Vi sørger også for, at der er plads til en snak om de lidt sværere ting, hvis du har brug for det.
Du kan altid skrive til os på info@ventilen.dk eller ringe til sekretariatet i København på telefon på 70 208 308, hverdage mellem 10-15, hvis du vil høre mere om vores tilbud.
Hør Jakob fortælle om sin ensomhed
Hør Mathilde og Kasper fortælle om deres ensomhed
Føler du dig ensom?
Tal med dine forældre, din gode ven/veninde eller nogen, du stoler på.
Sig gerne ordet, ensomhed, højt til dem du stoler på. Det er lettere at gøre noget ved et problem, når man kalder det, det er. Så tal om ensomhed.
Saml mod til at gøre noget ved det.
Det kræver mod at opsøge mennesker om hjælp. Du er den, der kan gøre andre opmærksomme på dine problemer. Gør det for din egen skyld.
Tag kontakt i dit netværk til et menneske, der virker rar. Eller find en organisation med et tilbud, du synes om.
Brug modet og find tilliden frem – kom ned i Ventilen. I Ventilen bliver du en del af et trygt fællesskab, hvor du kan være den, du er. Sammen med andre unge laver du mange forskellige aktiviteter, f.eks. biografture, hyggeaftener og madaftener, men også svømmeture, løbeture eller skøjteløb til de aktive.
VENTILENS UNGE FORTÆLLER
“De andre taler i frikvarteret om hvad de har lavet sammen i weekenden. Når man er udenfor det sociale, så tænker man – hvorfor var jeg ikke med?”
Nikolai, 19 år
“Jeg har altid følt mig ensom. Jeg følte mig usynlig i klassen. Jeg vil bare gerne føle, at jeg betyder noget for nogen.”
Freja, 26 år
“Følelsen af ensomhed er værst i weekender og sommerferie. Det føles som om, at alle – uden undtagelse – hygger sig i parker og holder fester. Jeg er ikke en del af det.”
Kristian, 25 år
Ofte stillede spørgsmål om Ventilens lokale tilbud
I Ventilens mødesteder og KOMsammen-tilbud handler det om at være sammen med andre unge om hyggelige aktiviteter i fællesskab. Her er det de frivillige og de unge, der sammen planlægger, hvad der skal ske – det kan være alt fra madlavning og brætspil til at snakke om livet og det, der fylder.
Søger du et mere fast og fokuseret fællesskab, kan du også deltage i et gruppeforløb. Her mødes den samme gruppe af unge i 12 uger for at tale om ensomhed og arbejde med, hvordan man kan finde vej ud af den. Forløbet består af samtaler, øvelser og aktiviteter, og du vil være sammen med andre, der kender til følelsen af ensomhed. Det er et trygt rum, hvor man følges ad og udvikler sig sammen – og de frivillige er der hele vejen til at støtte og guide.
I mødestederne møder du andre unge, og I laver aktiviteter sammen.
Det er altså et mødested og ikke et værested, hvor man kun kommer for ”at være”. Der er selvfølgelig plads til, at du kan sidde lidt for dig selv, hvis du har en dårlig dag, men i mødestedet forventer vi, at du forholder dig til de andre og deltager aktivt i fællesskabet – ligesom man gør med venner og kammerater. Idéen med mødestedet er, at det er øverum, hvor du kan være sammen med andre unge, skabe relationer og prøve dig selv af i det sociale. Det er en mobbefri zone, hvor der er plads til, at man komme til at træde ved siden af.
Mødestedet er for unge på 15-25 år, der føler sig ensomme, og hvor ensomheden er ens primære problem. Se, om vi har et mødested i nærheden af dig.
Ventilens mødesteder er akkrediteret af RådgivningsDanmark
KOMsammen står for ”Kost og Motion Sammen”. Tilbuddet er for unge, som kender til ensomhed. Aktiviteterne i KOMsammen inspirerer til en sundere livsstil, men er altid på et niveau, hvor alle kan være med. Du behøver ikke være god til sport eller vide noget om kost og motion for at kunne komme i tilbuddet, men det er vigtigt, at du har lyst til at være med, også selvom det måske kræver, at du skal overskride nogle af dine egne grænser og en gang i mellem få lidt sved på panden. Typiske aktiviteter i KOMsammen er sund madlavning eller en form for bevægelse, der spænder vidt fra en gåtur til klatring.
KOMsammen er for unge på 15-30 år, der kender til ensomhed, og har lyst til at skabe sundere vaner for sig selv. Se, om vi har et KOMsammen-tilbud tæt på dig
Ventilens KOMsammen-tilbud er akkrediteret af RådgivningsDanmark
I Ventilens gruppeforløb mødes du med en fast gruppe af unge, der – ligesom dig – kender følelsen af ensomhed. I følges ad gennem et forløb på 12 uger, hvor I mødes én gang om ugen og sammen arbejder med ensomheden gennem samtaler, øvelser og aktiviteter.
Gruppeforløbet er et trygt og struktureret rum, hvor du kan dele dine oplevelser, lytte til andres og få støtte til at finde veje ud af ensomheden. De frivillige, som leder gruppen, er særligt uddannede til at hjælpe dig og sørger for, at alle bliver set og hørt.
Gruppeforløbet er for unge på 15-30 år, der oplever ensomhed og som har lyst til at arbejde med den sammen med andre.
Både mødestederne og KOMsammen er drevet af unge frivillige mellem 17 og 35 år. Ventilens tilbud bygger på et ung-til-ung princip, hvor de frivillige tilbyder andre frivillige et sted, hvor de kan være sammen, snakke med hinanden og lave aktiviteter med jævnaldrende. De frivillige i Ventilens tilbud er der for at sikre, at der altid er trygt at komme, en rar stemning, og at der altid er en at snakke med. De frivilliges primære opgave er at sørge for, at der er aktiviteter eller noget at give sig til, hver gang de unge mødes. Alle Ventilens tilbud er akkrediteret af RådgivningsDanmark.
Læs mere om Ventilens metoder.
Første gang du komme i er Ventilens tilbud, skal du komme en halv time, før de åbner for andre unge. Her vil du blive taget i mod af et par frivillige, der fortæller dig mere om tilbuddet og Ventilen, du får mulighed for at sige noget om dig selv, og sammen finder I ud af, om Ventilen er noget for dig. Du må gerne blive fulgt hen til tilbuddet, hvis du er mere tryg ved det, men snakken med de frivillige skal du tage alene – også selvom du er under 18 år. Du behøver ikke fortælle i forvejen, at du kommer, for der står altid frivillige klar, men du må gerne, hvis du har det bedst med det. Du kan finde de lokale åbningstider og e-mailadresse ved at klikke på det enkelte tilbud her.
Har du brug for at vide mere, er du altid velkommen til at kontakte vores sekretariat i København:
Tlf. 70 208 308 (hverdage kl. 10-15)
E-mail: info@ventilen.dk
Alle spørgsmål er velkomne.
I mødestederne kan vi desværre ikke tage i mod alle unge, da der er udfordringer, som vores frivillige ikke er rustede til at håndtere. Du kan ikke komme i et af Ventilens mødesteder, hvis du har en svær psykisk sygdom, der ikke er velbehandlet. Det kan du læse mere om her.
Både mødesteder og KOMsammen kan desværre ikke hjælpe unge, der har et aktivt misbrug af alkohol eller stoffer.
I KOMsammen kan du godt have andre problemer og diagnoser ved siden af ensomheden, men de skal være af en karakter, så de ikke forstyrrer hverken dine eller andres muligheder for at deltage i KOMsammens aktiviteter eller samværet med de andre unge.
Hverken mødesteder eller KOMsammen har mulighed for at hjælpe unge, der har et aktivt misbrug af alkohol eller stoffer.
Har du spørgsmål eller brug for at vide mere om, hvem vi kan tage i mod i Ventilens tilbud, er du velkommen til at kontakte sekretariatet i København på:
Tlf. 70 208 308 (hverdage kl. 10-16)
E-mail: info@ventilen.dk
Alle Ventilens tilbud er som udgangspunkt gratis, men der kan være aktiviteter med brugerbetaling på ca. 30-50 kr. Hvis der er brugerbetaling til en aktivitet, vil altid fremgå af kalenderen på det lokale tilbuds hjemmeside og blive meldt ud på den lokale Facebookside på forhånd.