Ofte stillede spørgsmål om Ventilens lokale tilbud
I Ventilens mødesteder og KOMsammen-tilbud er man sammen med andre unge om en aktivitet. Det er meget forskelligt hvad, der er på programmet, fordi det er noget, de frivillige og de unge planlægger i fællesskab.
Her kan du finde den Ventil, der ligger tættest på dig, og på tilbuddets lokale hjemmeside, kan du se, hvilke aktiviteter der planlagt i kalenderen
I mødestederne møder du andre unge, og I laver aktiviteter sammen.
Det er altså et mødested og ikke et værested, hvor man kun kommer for ”at være”. Der er selvfølgelig plads til, at du kan sidde lidt for dig selv, hvis du har en dårlig dag, men i mødestedet forventer vi, at du forholder dig til de andre og deltager aktivt i fællesskabet – ligesom man gør med venner og kammerater. Idéen med mødestedet er, at det er øverum, hvor du kan være sammen med andre unge, skabe relationer og prøve dig selv af i det sociale. Det er en mobbefri zone, hvor der er plads til, at man komme til at træde ved siden af.
Mødestedet er for unge på 15-25 år, der føler sig ensomme, og hvor ensomheden er ens primære problem. Se, om vi har et mødested i nærheden af dig.
Ventilens mødesteder er akkrediteret af RådgivningsDanmark
KOMsammen står for ”Kost og Motion Sammen”. Tilbuddet er for unge, som kender til ensomhed. Aktiviteterne i KOMsammen inspirerer til en sundere livsstil, men er altid på et niveau, hvor alle kan være med. Du behøver ikke være god til sport eller vide noget om kost og motion for at kunne komme i tilbuddet, men det er vigtigt, at du har lyst til at være med, også selvom det måske kræver, at du skal overskride nogle af dine egne grænser og en gang i mellem få lidt sved på panden. Typiske aktiviteter i KOMsammen er sund madlavning eller en form for bevægelse, der spænder vidt fra en gåtur til klatring.
KOMsammen er for unge på 15-30 år, der kender til ensomhed, og har lyst til at skabe sundere vaner for sig selv. Se, om vi har et KOMsammen-tilbud tæt på dig
Ventilens KOMsammen-tilbud er akkrediteret af RådgivningsDanmark
Både mødestederne og KOMsammen er drevet af unge frivillige mellem 18 og 30 år. Ventilens tilbud bygger på et ung-til-ung princip, hvor de frivillige tilbyder andre frivillige et sted, hvor de kan være sammen, snakke med hinanden og lave aktiviteter med jævnaldrende. De frivillige i Ventilens tilbud er der for at sikre, at der altid er trygt at komme, en rar stemning, og at der altid er en at snakke med. De frivilliges primære opgave er at sørge for, at der er aktiviteter eller noget at give sig til, hver gang de unge mødes. Alle Ventilens tilbud er akkrediteret af RådgivningsDanmark.
Læs mere om Ventilens metoder.
Første gang du komme i er Ventilens tilbud, skal du komme en halv time, før de åbner for andre unge. Her vil du blive taget i mod af et par frivillige, der fortæller dig mere om tilbuddet og Ventilen, du får mulighed for at sige noget om dig selv, og sammen finder I ud af, om Ventilen er noget for dig. Du må gerne blive fulgt hen til tilbuddet, hvis du er mere tryg ved det, men snakken med de frivillige skal du tage alene – også selvom du er under 18 år. Du behøver ikke fortælle i forvejen, at du kommer, for der står altid frivillige klar, men du må gerne, hvis du har det bedst med det. Du kan finde de lokale åbningstider og e-mailadresse ved at klikke på det enkelte tilbud her.
Har du brug for at vide mere, er du altid velkommen til at kontakte vores sekretariat i København:
Tlf. 70 208 308 (hverdage kl. 10-16)
E-mail: info@ventilen.dk
Alle spørgsmål er velkomne.
I mødestederne kan vi desværre ikke tage i mod alle unge, da der er udfordringer, som vores frivillige ikke er rustede til at håndtere. Du kan ikke komme i et af Ventilens mødesteder, hvis du har en svær psykisk sygdom, der ikke er velbehandlet. Det kan du læse mere om her.
Både mødesteder og KOMsammen kan desværre ikke hjælpe unge, der har et aktivt misbrug af alkohol eller stoffer.
I KOMsammen kan du godt have andre problemer og diagnoser ved siden af ensomheden, men de skal være af en karakter, så de ikke forstyrrer hverken dine eller andres muligheder for at deltage i KOMsammens aktiviteter eller samværet med de andre unge.
Hverken mødesteder eller KOMsammen har mulighed for at hjælpe unge, der har et aktivt misbrug af alkohol eller stoffer.
Har du spørgsmål eller brug for at vide mere om, hvem vi kan tage i mod i Ventilens tilbud, er du velkommen til at kontakte sekretariatet i København på:
Tlf. 70 208 308 (hverdage kl. 10-16)
E-mail: info@ventilen.dk
Alle Ventilens tilbud er som udgangspunkt gratis, men der kan være aktiviteter med brugerbetaling på ca. 30-50 kr. Hvis der er brugerbetaling til en aktivitet, vil altid fremgå af kalenderen på det lokale tilbuds hjemmeside og blive meldt ud på den lokale Facebookside på forhånd.
Ofte stillede spørgsmål om ensomhed
Ensomhed er en følelse, alle har prøvet at have, og det er en helt almindelig følelse at opleve en gang imellem. Den nationale sundhedsprofil fra 2021 viser, at 22 % af unge mellem 16 og 24 år føler sig ensomme. Det er en betydelig stigning fra 2018, hvor de regionale sundhedsprofiler viste, at 10-12 % af de 16-29-årige ofte eller altid føler sig ensomme. Dermed tegnes der et tydeligt billede af, at ungdomsensomhed er et reelt problem for alt for mange unge – og at tallet desværre stiger.
Ensomhed er den følelse, der opstår, når ens sociale relationer ikke lever op til ens sociale behov. Det vil altså sige, at det er forskelligt fra person til person, hvornår ensomheden opstår. Nogen har brug for én god ven for at få det sociale behov stillet, og nogen har brug for en stor bekendtskabskreds, men ikke en “bedste ven”.
I Ventilen skelner vi mellem langvarig og kortvarig ensomhed i forhold til, hvornår man bør reagere. Det kan sammenlignes med sult; det er ikke farligt at være sulten i kortere tid, men når det varer ved og bliver til sult, så er det farligt. Følelsen af ensomhed er kroppens måde at fortælle os, at vi har været isoleret for længe.
Ensomhed har ikke nødvendigvis noget at gøre med at være alene. Tværtimod kan følelsen være stærkest, når vi er omkredset af mennesker, vi ikke føler os som en del af. Alle mennesker har brug for relationer, hvor vi føler os trygge, hvor vi kan være os selv, og hvor der er nogen, vi kan betro os til.
Det er vigtigt at understrege, at ensomhed ikke er en sygdom, og der er derfor ingen symptomer. Dog er der nogle konsekvenser af ensomhed, som kan vise sig som fysiske tegn. Nogle vælger måske at være meget alene, afviser invitationer til sociale sammenhænge og isolerer sig, mens andre bliver mere udadreagerende, vrede eller voldsomme.
Mange af de unge, vi møder i Ventilen, oplever at føle sig usikre eller utilpas i sociale sammenhænge og kan have svært ved at holde øjenkontakt. Men ligesom ensomheden har mange årsager, har den også mange udtryk, så det er ikke muligt at sige noget entydigt.
Ensomheden opstår ofte i forbindelse med et skift i livet. Det kan være skoleskift, brud med en kæreste, forældres skilsmisse eller studiestart i en ny by. Dertil kommer skamfølelsen af ikke at slå til som ung. Unge i dag er underlagt et vældig stort pres på indefra og udefra, hvor de føler, de skal præstere fagligt samtidig med, de ser godt ud og har masser af venner.
De unge, vi møder i Ventilen, er meget forskellige og har ofte vidt forskellige sociale baggrunde. De har måske under deres opvækst eller skoleforløb følt sig uden for fællesskabet i lange perioder. Nogle er måske blevet mobbet, har dårlig eller ingen kontakt til familien eller har ikke haft nogen nære venner. Mange af disse unge lider af lavt selvværd og præstationsangst, og kan eller tør ikke tage kontakt til deres jævnaldrende. Hos unge kan det blive en ond cirkel, for hvis du har følt dig ensom længe, så mister du troen på dig selv, og dermed også modet til at forsøge at få nye venner.
Langvarig ensomhed har store konsekvenser. Ensomhed påvirker hjernen og får den til at gå i forsvarsposition. Det betyder, at man sover dårligere og er meget opmærksom på trusler og fare. Det kan også gøre en mindre empatisk og mindre imødekommende overfor andre mennesker. Det betyder ofte, at de unge, som føler sig ensomme, også føler sig udenfor fællesskabet eller socialt isolerede. I sidste ende kan det medføre, at de de unge dropper ud af deres uddannelse, bliver deprimerede og ikke får udviklet deres sociale kompetencer. Dette gør de unges forudsætninger for at komme ud af ensomheden endnu sværere.
Der er klare forbindelser mellem ensomhed hos unge og risikoen for at udvikle en psykisk lidelse, for eksempel depression, angst eller spiseforstyrrelser. Desværre forbindes ensomhed også med selvmord og en øget risiko for alvorlige sygdomme senere i livet.
Der findes ikke noget konkret svar på, hvor lang tid det tager at komme ud af ensomhed. Det er meget forskelligt fra person til person. Det vigtigste er, at man er tålmodig, fordi længerevarende ensomhed ikke er en følelse, som kan ændres fra den ene dag til den anden.
Er du interesseret i at få et interview om ensomhed eller Ventilens arbejde, eller vil du gerne i kontakt med en ung, der har prøvet at føle sig ensom, så er du mere end velkommen til at kontakte os. Læs mere her.
Hvis du er mellem 15-25 år (mødestedet) eller mellem 15-30 år (KOMsammen) og har brug for hjælp til at komme ud af ensomheden, er du altid velkommen til at besøge et af vores tilbud.
Hvis du er journalist, studerende eller andet, er det derimod ikke muligt at besøge vores tilbud, mens de unge er der. Det skyldes, at vi har lovet de unge anonymitet.
Vi vil altid gerne hjælpe studerende, der vil arbejde med ensomhed. Du kan finde en masse viden om ensomhed her og mere konkret viden om Ventilen her. Her kan du finde en masse relevant litteratur.
Har du spørgsmål, som du ikke finder svar på på hjemmesiden, må du selvfølgelig gerne kontakte os. Det er en stor hjælp for os, hvis du er helt forberedt på, hvad vi kan hjælpe dig med, inden du ringer eller skriver.
Ofte stillede spørgsmål om at være lokal frivillig i Ventilen
I Ventilen skal man afsætte ca. 20-25 timer om måneden til det frivillige arbejde. Timerne inkluderer blandt andet vagter i tilbuddet, ét månedligt frivilligmøde og deltagelse i supervision. Som ny frivillig skal man derudover på en uddannelsesdag (en hel lørdag), før man kan begynde at have kontakt med de unge. Uddannelsesdagen giver dig de nødvendige redskaber og den nødvendige viden for at kunne starte i Ventilen, så vi sikrer os, at du føler dig godt klædt på til mødet med de unge.
Ca. tre-seks måneder efter denne uddannelsesdag skal man som frivillige deltage i en uddannelsesweekend, hvor man yderligere bliver klædt på til opgaven som frivillig i Ventilen. Timeantallet, vi forventer, man bruger, er derfor et gennemsnit, da der i nogle måneder vi være mere at lave end andre måneder.
En typisk åbningsgang i Ventilen varer to-tre timer. Det er de frivilliges opgave at planlægge, hvad der skal ske ved hver åbningsgang. Ventilen benytter aktiviteter som metode, så derfor skal der altid laves en eller anden aktivitet sammen med de unge, der kommer i tilbuddet. Det kan være at man laver mad sammen, at man tager i biografen sammen, at man går en tur sammen eller laver en bevægelsesaktivitet sammen. Fælles for alle aktiviteter er, at det er aktiviteter man også ville kunne lave med andre uden for Ventilen. Derudover forsøger de frivillige at benytte lokalområdets faciliteter så meget som muligt, for at give de unge et indblik i, hvad man som ung kan lave i sit lokalområde. Der er også mulighed for at de unge selv kan komme med forslag og ønsker til aktiviteter, så vi hele tiden sikrer os, at valget af aktiviteter er interessant og relevant for de unge, der benytter sig at Ventilens tilbud.
Som lokal frivillig i Ventilen skal du være mellem 17 og 35 år. Ventilen har et princip om ung-til-ung, hvor der er ikke er den store forskel på unge og frivillige, andet end at de frivillige har et større socialt overskud. Har du selv oplevet ensomhed, skal du være godt på den anden side så der er ‘groet mos på’.
Derudover må du som lokal frivillig ikke være færdiguddannet inden for det pædagogiske, sociale eller psykologiske område.
De unge i Ventilen er alle slags unge fra hele landet. Fælles for dem er, at ensomheden er deres primære udfordring og de søger derfor et trygt fællesskab at indgå i. De fleste af de unge er på landsplan mellem 19-24 år og de fordeler sig nogenlunde lige i forhold til køn.
Ventilens frivillige er unge mennesker mellem 17 og 35 år. De fleste frivillige er i starten eller midten af 20’erne. Mange frivillige er under uddannelse og der er også en del på arbejdsmarkedet inden for mange forskellige fagområder. Der er derfor ikke én bestemt type af frivillige i Ventilen, men mange forskellige unge med forskellige baggrunde. Fælles for dem er, at de alle sammen har lyst til at gøre en forskel for unge, der føler sig ensomme, at de værdsætter fællesskabet og de gode oplevelser, og at de prioriterer at bruge en portion af deres fritid på at engagere sig i det frivillige arbejde i Ventilen. Ventilen er summen af sine frivillige, og de er derfor vigtige grundsten i Ventilens arbejde for at gøre ungdommen mindre ensom.
Ofte stillede spørgsmål om donationer og medlemsskaber
Alle donationer (men ikke medlemskab) til Ventilen er fradragsberettiget. Du kan få fradrag helt op til 17.000 kr i 2021 – og 17.200 kr. i 2022.
For at få fradrag skal du huske at sætte kryds ved, at du ønsker fradrag, når du laver donationen. Ventilen sørger for, at dine donationer bliver indberettet til SKAT, og derfor skal du også huske at oplyse dit CPR nummer ved donation. Hvis du vælger at donere via mobilepay eller ad en anden kanal, så gør os opmærksom på, at du ønsker fradrag og giv os din mail-adresse, så kontakter vi dig efterfølgende.
Har du spørgsmål til din støtte, er du altid velkommen til at kontakte os på info@ventilen.dk eller telefon 70 208 308 hverdage mellem 10-16.
Ventilen er en ungdomsorganisation, der er ledet og drevet af unge – og arbejder for at hjælpe unge. Derfor skal man som udgangspunkt ikke være over 35 år, hvis man vil være medlem med demokratiske rettigheder i organisationen. Hvis man er ældre, men virkeligt gerne vil være med til at bestemme, så kan man søge dispensation hos ventilens bestyrelse.
Hvis du bare gerne vil støtte vores arbejde – men ikke ønsker medlemsrettigheder – kan du give et bidrag her.
Som en frivillig social organisation kommer vi langt for pengene – men vi kan ikke gøre det, vi gør, gratis. Vi får midler fra Socialministeriet, DUF, private fonde og fra de oplæg vi holder om ensomhed. Men vi har også brug for støtte fra private og virksomheder. Både økonomisk men også for at vise at vi er mange der vil ungdomsensomheden til livs. Derfor er alle bidrag uanset størrelse vigtige.
Vi er glade for hver en krone – men hvis du kan undvære det, vil vi allerhelst have en donation på 200 kr. eller derover, da der er nogle skatte- og indsamlingstekniske regler der betyder at vi skal have et vist antal donationer af den størrelse for fortsat at kunne få lov at samle penge ind.
Som virksomhed kan man vælge at støtte med et årligt sponsorat.
I kan også vælge at blive strategisk samarbejdspartner, hvor vi i fællesskab skræddersyr et CSR samarbejde, så både jeres virksomhed og Ventilen får det bedste ud af samarbejdet. Kontakt os gerne på info@ventilen.dk eller ring på 70 208 308 – så tager vi en snak om mulighederne.
Øv! Vi håber selvfølgelig, at alle vores medlemmer og støtter bliver hos os rigtig længe. Men vi har fuld forståelse for at ens situation kan ændre sig. Hvis du ønsker at melde dig ud eller på anden måde ændre din støtte til Ventilen, så skrive en mail til os på info@ventilen.dk.
1. Enkelt donation via betalingskort og MobilePay Online
Når der vælges engangs donation, gives der lov, til at Ventilen trækker det valgte beløb 1 gang på datoen for indgåelsen. Det er muligt at bruge følgende kort: Dankort, Visa, Visa Electron, Mastercard eller MobilePay online.
2. Fast donationsaftale
Når der vælges en fast donationsaftale, gives der lov, til at Ventilen trækker det valgte beløb 1 gang hver måned på datoen for indgåelsen. Det er muligt at bruge følgende: MobilePay Subscription, Betalingsservice eller betalingskortaftale. For at oprette betalingsserviceaftale skal NETS bruge donors kontonummer. Ved MobilePay Subscription vil det valgte beløb blive trukket via Mobilepay 1 gang hver måned på datoen for indgåelsen.
3. Fradrag for donation
Hvis donor oplyser sit CPR nr. til Ventilen med henblik på skattefradrag, efter gældende regler, sørger Ventilen for at indberette det samlede donerede beløb til SKAT (medlemskab er ikke fradragsberettiget). Der er ingen modydelse fra Ventilen til gavegiver og gavegiver har ingen forpligtelser til Ventilen.
4. Registrering af oplysninger
Ventilen registrerer indtastede oplysninger ved donationen/medlemskab. Oplysningerne videregives ikke, men Ventilen gemmer oplysningerne i fem år i forbindelse med regnskabet. Ventilen bruger logfiler på donations- og medlemssiden. Logfilerne bruges til at registrere, hvilke valg brugeren foretager på siden. Ved betaling med kreditkort sker registrering via en sikker server hos Nets, hvor oplysningerne krypteres. Læs vores persondatapolitik her
5. Kvittering
Når du har udfyldt oplysningerne ovenover, vil du modtage en bekræftelse på betalingsaftalen eller enkelt donation via mail.
6. Ophør, fortrydelse eller ændringer af aftalen
Du kan altid stoppe eller ændre dine donationsaftaler. Send en mail til info@ventilen.dk eller ring på 70208308. For så vidt som ophørsønsket tilkendegives inden 7 dage før betalingsdatoen, vil den faste gaveaftale stoppe før næste betaling. Derefter vil informationerne af kortet eller andet betalingsmiddel blive slettet.
7. Hvis du får ny konto eller nyt telefonnummer
Du skal kontakte os, hvis du får et nyt kontonummer, hvis du har indgået en betalingsserviceaftale med os, da vi så skal informere NETS om det nye kontonummer for at kunne trække det aftalte beløb. Vælger du MobilePay Subscription, skal du kontakte os, hvis du får nyt telefonnummer, så vi kan rykke aftalen. Ved indgåelse af fast donationsaftale gives Ventilen lov til at kontakte donor på e-mail og telefon med henblik på at forny aftalen, når betalingskortet udløber eller spærres.
8. Fortrydelsesret
Der gives ingen fortrydelsesret på din donation eller medlemskab.
9. Reklamationsbehandling
Klager over fejl/problemer ved donationen eller medlemskab kan gives til følgende adresse, e-mail eller telefonnummer:
Ventilen Danmark
Ny Kongensgade 9
1772 København K.
Tlf. 70 208 308
info@ventilen.dk
CVR nr. 25048091
I øvrigt gælder vores generelle handelsbetingelser, du kan du læse her.