Formand: Sundhedsministeren bør tage ansvar

Ventilens formand opfordrer Ellen Trane Nørby til at tage politisk ansvar i stedet for at begrunde unges dårlige mentale helbred med for meget brug af sociale medier.

“Det er virkelig for nemt at skyde samfundsudviklingen på sociale medier og dopamin. Der ligger et ansvar på jeres skuldre, Ellen Trane Nørby, og det ville klæde dig at anerkende dette.”

Sådan skrev Ventilens formand, Maria Bergmann Nielsen, på Twitter, efter Venstres sundhedsminister i Politiken havde forklaret unges dårlige mentale trivsel med alt for meget tid på de sociale medier.

Diskussionen er opstået i kølvandet på Sundhedsstyrelsens rapport Den Nationale Sundhedsprofil 2017, der netop er udkommet. Den viser bl.a., at på bare fire år er andelen af unge kvinder med dårlig mental sundhed steget fra 17,5 procent til 23,8 procent. Overfor Politiken peger Ellen Trane Nørby altså på, hvad hun kalder “24/7-samfundet” som årsag, og hun mener i modsætning til Ventilens formand ikke, at politikerne kan stilles til ansvar.

“Jeg køber slet ikke præmissen om, at det er os politikere, der har skabt problemet. Samfundet udvikler sig. Det gør det globalt set. Det er altså ikke danske politikere, der har opfundet internettet, Facebook eller sociale medier, der bygger på de samme ‘triggere’, som også misbrug gør. Vi opnår øget dopamin, når vi får likes. Og unge måler deres popularitet i likes. Tingene er mere komplekse end at skyde skylden på politikere. Det handler om, hvordan vi indretter os,” som hun siger til Politiken.

Maria Bergmann Nielsen er af en hel anden opfattelse.

“Vi holdt sidste år en debat med bl.a. Djøf Studerende om studerendes trivsel, og her kom ordet “fremdriftsreform” op igen og igen. Fremdriftsreformen presser de studerende igennem uddannelserne, og mange bliver nødt til at nedprioritere det sociale. Gymnasiereformen blev også ført igennem uden blik på, hvordan den ville påvirke elevernes sociale trivsel.”

Hun henviser her til den reform, der bl.a. indebærer, at eleverne skal skifte klasse allerede tre måneder inde i 1.g.

“For mig at se er det klokkeklar ansvarsfralæggelse fra sundhedsministerens side. Jeg siger ikke, at de glansbilleder, som de unge ser på de sociale medier, ikke har nogen betydning for trivslen, men det har de større og større krav, der fra politisk hånd bliver lagt på de unge, i dén grad også.”

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har i skrivende stund ikke svaret på ventil-formandens opfordring.