I Ventilen er der plads til alle

Mads og Louise har begge følt sig ensomme. Det ændrede sig, da de begyndte at komme i Ventilen. Der er både sket en personlig udvikling, og de har dannet gode, sociale relationer.

23-årige Mads Dam Kristiansen er ung i Ventilen Vejle. Det var hans mor, der havde læst om Ventilen i en avis og opfordrede ham til at starte. Først var Mads afvisende. 

“Det er altså pinligt at være ensom,“ mente han. 

Ensomhed er en følelse, der har fulgt Mads gennem det meste af sit liv. I folkeskolen blev han mobbet, og det gjorde ham mere tilbageholdende overfor at lære andre at kende. Han havde heller ingen tætte venner i sin klasse.

“For mig opstår ensomheden, når jeg er i et rum fyldt med mennesker, men ikke føler, jeg har en speciel relation til dem. Jeg føler ikke, jeg kan dele mine inderste tanker med dem. Der er ingen, der bekymrer sig om mig. Jeg føler bare, at jeg er der,” fortæller Mads.

Louise Hvitfeldt startede i Ventilen Næstved under første corona-nedlukning. For hende har det heller ikke været let at danne venskaber.

“Jeg føler virkelig, at det er svært at finde venner i gymnasiet. Folk har hurtigt fundet nogle faste grupper. Så er det som om, at de ikke længere er åbne overfor at lære andre at kende. Jeg føler, det kræver noget, som jeg ikke kan finde ud af, “ fortæller 20-årige Louise fra Nykøbing Falster. 

Men i Ventilen har både Mads og Louise fundet et helle.

I Ventilen kan man være sig selv 

“Jeg føler, Ventilen er et sted, hvor man kan føle sig tryg. Man kan få lov til at vise sit eget jeg. Selvom man måske er lidt mærkelig, så er det bare megafedt, fordi de andre er ligeså mærkelige. De synes ikke, det er mærkeligt, at man er mærkelig,” fortæller Louise. 

Hun siger også, at der er plads til alle typer. Uanset hvem man er, og hvilke udfordringer man har, bliver man altid taget imod med åbne arme.

I Ventilens mødesteder laver de unge sociale aktiviteter sammen. Nogle gange går de ture, andre gange spiller de eller laver mad sammen.

“De bedste dage er alle de gange, vi glemmer, vi er ensomme. De gange, hvor man bare mødes og er sammen. Hvor man smiler, griner og har det sjovt,” siger Mads.

For ham er der også sket en personlig udvikling. 

“Jeg er blevet en meget mere snakkesalig person. Jeg tænker ikke over, hvad andre tænker om mig. Jeg er, som jeg selv vil være. Folk må elske mig for den, jeg er. Det er det, Ventilen har givet mig. Følelsen af at være ligeglad med, hvad alle andre tænker og bare være mig selv.“

Vil hjælpe andre unge af ensomheden 

Louises smil er stort og varmt, da hun bliver spurgt om, hvad det bedste ved Ventilen er.

“Det er rart at have nogen, man altid kan gå til og snakke om alt med. Snakke om de store og de små ting. Og så er det bare dejligt at være forelsket,” fortæller Louise, der har mødt sin kæreste i Ventilen. 

For Mads har noget af det bedste været, at han er blevet mere åben og nysgerrig omkring sin ensomhed. Ved at stå frem og fortælle sin historie til forskellige aviser og radioer, vil Mads gerne være med til at nedbryde tabuet om ensomhed.

“Ved at stå frem til offentligheden håber jeg, jeg kan få andre ud af ensomheden. Så længe jeg ikke sidder stille omkring ensomheden, så er jeg glad.“

Både Mads og Louise deler deres historie i medierne. På den måde håber de, at andre ensomme unge tør række ud og finde et lige så godt fællesskab som dem, de har fundet i Ventilen.