Du er ikke ene om at føle dig alene

Sigrid har følt sig alene under corona-krisen. Men ikke ensom. Hendes råd er, at udnytte, at mange andre også savner og har tid til lange samtaler.

 

”Det går okay – men meget op og ned. I dag er en god dag,” fortæller Sigrid til spørgsmålet om, hvordan hun har det under corona. Hun er 25 år og bor med sin forlovede.

 

”Jeg er glad for, at vi bor sammen. Hvis jeg havde boet alene, var jeg flyttet hjem til mine forældre, for jeg er sikker på, at ensomheden havde overvældet mig. Jeg har brug for at være omkring nogle, jeg føler mig tryg ved”

Ensomhedsfølelsen kender Sigrid. Den bed sig for alvor fast i hende, da hun for snart fem år siden flyttede fra Silkeborg, sin familie og venner og tog til Aalborg for at begynde på sit drømmestudie.

Gennem en barndom præget af mobning, havde Sigrid lært at holde sig fra andre, og det var derfor svært for hende at træde ind i et nyt, ukendt fællesskab. Sigrid ved, hvordan ensomheden føles i hendes krop – og mens vi barrikaderer os fra venner og familie, er det ikke den følelse, der fylder i hende. I stedet stresser hun over uvisheden, der gør hende nærmest apatisk.

 

”Når jeg er ensom, så føles det som om, jeg bliver suget ind i et sort hul,” fortæller Sigrid, og siger igen, at hun er sikker på, at ensomheden ville have fyldt meget, hvis hun havde siddet alene på et kollegieværelse.

Udnyt, at du ikke er den eneste, der føler dig alene

Sigrid føler sig ikke ensom, men følelsen af at stå alene med en masse problemer stresser hende.

”Jeg får nogen gange spændinger for brystet, og min hals snører sig sammen. Det er angst og stress, der overtager min krop”

Isolationen og dét at være afskåret fra sit studie, som er en stor del af Sigrids liv – særligt nu, hvor hun arbejder på sit speciale – er en stressfaktor. Hun arbejder altid struktureret, og pludselig blev alle planer og rutiner sat på standby.

”Jeg går tit i stå, og det får jeg rigtig meget skyldfølelse over. Dét følte jeg mig alene med, og vidste ikke, hvordan jeg skulle håndtere situationen,” siger Sigrid og fortæller, at hun derfor opsøgte en præst, hun også tidligere har talt med, da hun følte sig ensom.

Præsten lyttede og beroligede hende, og spurgte, om Sigrid mente, at hendes følelser var specifikke for hende, eller om hun troede, at der også var andre i en situation som hendes lige nu. Det spørgsmål gav Sigrid ro.

”Det hjalp at vide, at der selvfølgelig er mange andre, der går med bekymringer for det ene og det andet. Der er mange andre unge, der står midt i deres speciale lige nu og er frustreret over ikke at vide, hvordan det skal færdiggøres. Vi lever alle sammen med en uvished og usikkerhed lige nu.”

Bevidstheden om, at der er mange andre, der føler sig alene og keder sig, fik også Sigrid til at turde række ud.

”Normalt er jeg ikke så god til at ringe til folk. Jeg er bange for, at jeg forstyrrer. Men nu sidder folk jo alligevel bare derhjemme med masser af tid og keder sig sikkert.”

Så Sigrid gjorde noget, hun ikke har gjort i årevis. Hun ringede til sin barndomsveninde, som hun ellers kun skriver med. De endte med at tale i telefon i næsten to timer – og det er en ting, som Sigrid håber at tage med sig efter corona-krisen.

”Det var faktisk rigtig rart at tale i telefon med min veninde. Det giver noget ekstra at høre en stemme,” siger Sigrid.

Gør noget, der giver dig energi

På sine gode dage husker Sigrid, at gøre noget, der gør hende glad. Og det opfordrer hun også andre til at gøre mest muligt.

For Sigrid giver det hende energi at være kreativ, spille SIMS og gå i naturen med sin forlovede.

På de seneste tre uger, har Sigrid lavet bryllupsinvitationer og påskepynt. Hun har malet. Set utallige youtube-videoer, som lærer hende nye features i SIMS, og så har hun gået mange kilometer i forårssolen. Og til trods for helst at ville være omgivet af nogen, er Sigrid begyndt at savne alenetid.

”Normalt sætter jeg ekstra pris på de dage min forlovede og jeg har sammen, fordi han typisk arbejder langt væk fra Aalborg flere dage om ugen. I denne tid har det været fantastisk at have så meget tid med ham, men nu begynder jeg faktisk at savne at have nogle aftener alene,” griner Sigrid.

Sigrid var en del af Ventilen Aalborg i to år.
Her lærte hun sig selv og sine sociale behov bedre at kende. Hun fik mod til at skabe nye relationer.

Mærker du en ensomhedsfølelse? Og mangler du et trygt fællesskab, du kan blive en del af sammen med andre unge?

Ventilens tilbud er rykket online under Covid-19.
Læs mere om det her