Skab god stemning i det online klasseværelse

Så er vi på den igen. Zoommøder, virtuel undervisning og afstand. Det stiller krav til os alle, og selvom vi forstår, hvorfor det er vigtigt, er det stadig nogle hårde uger, vi skal igennem. Ikke mindst for eleverne.

Det sociale er en vigtig ingrediens i et godt læringsmiljø, og det er vigtigt at huske, også selvom vi holder fysisk afstand. Som lærer kan det være svært at overskue, hvordan du gør dette, samtidig med at du også skal formidle dit stof på nye måder.

Her får du fire konkrete idéer til hvad du kan gøre. Idéerne er til dig, der gerne vil gøre noget, men ikke helt ved hvad. Tag fat i det eller de råd, der giver mening for dig – du behøver ikke at tage alle fire, hvis det virker uoverskueligt.

Alliér dig med kollegaerne

Det kan være en god idé at tale om, hvad I gør hver især – og hvad I kan gøre for at skabe fælles vaner. På den måde kan I inspirere hinanden, dele erfaringer og holde hinanden op på at få gennemført de ting, I gerne vil.

Det kan også være en anledning til at få talt om, hvorvidt der er nogle elever, som I er bekymrede for. Den isolation, som corona bringer med sig, kan risikere at sætte sig som en dybere ensomhedsfølelse, som er vigtig at reagere på.

Tal også gerne om, hvordan I byder eleverne velkommen tilbage efter juleferien, og rebooter klassefællesskaberne.

Det kan du gøre

  • Hold en virtuel juleafslutning
  • Sæt tid af til at sige goddag og farvel
    • Lad eleverne vide, at de kan logge på 5 min. før og bliver 5 min. efter
  • Læg mærke til dem, der ikke er der
    • Brug makkerskaber til at sikre, at elever, der ikke møder op, får besked fra en klassekammerat om, at de er savnet
  • Skab rum for at grine og hygge sammen
    • Sæt et par minutter af et par gange om ugen. Det kan være en kahoot-quiz, en check-in runde eller en duel om hvem der kan finde det bedste meme til lektionens tema