Stefan fortæller om ensomhed og opnår selv viden

33-årige Stefan Crone er til daglig psykologistuderende på SDU i Odense. Ved siden af sit studie er han frivillig oplægsholder i Ventilen Fortæller, hvor han formidler viden om ensomhed. Gennem Ventilen Fortæller klæder Stefan andre på til at forstå og handle på ensomhed, men han får også selv en masse ud af arbejdet.

En mulighed for at udvikle sig og hjælpe andre

For 2,5 år siden så Stefan et opslag på sit studie. Det fangede hurtigt hans opmærksomhed. Ventilen søgte frivillige oplægsholdere. Psykologistudiet kan være teoritungt, og Stefan savnede noget mere praksisnært, hvor han kunne få lov til at anvende sin faglige viden. Desuden kan han godt lide at formidle og vil gerne blive endnu bedre til det.

”Det har været fedt at få noget praktisk erfaring med facilitering og formidling, fordi det giver os nogle værktøjer – for eksempel at tale til det publikum, man har. Det at være frivillig i Ventilen har uden tvivl givet mig kompetencer og erfaring, som jeg fremadrettet kan bruge i min karriere.”

Man kan mærke, at Stefan finder stor motivation ved at være en del af Ventilen Fortæller, hvor han både kan udvikle sig og hjælpe andre. 

”Hvis oplæg gør en forskel for én eller to unge, sådan at de får mod til at sige det højt eller opsøge hjælp i Ventilen eller andetsteds, så har vi opnået rigtig meget.

 

På godt og ondt

Ensomhed er dog et følsomt emne, og det kan være svært, når en ung åbner op for sin historie, fortæller Stefan. 

”Det er en blandet følelse, fordi der står en ung, som fortæller, at vedkommende har haft eller har problemer med at føle sig ensom. Man føler med vedkommende, men man er også glad for, at den unge har turdet sige til. Det er en fed følelse, når man rammer nogle med de her oplæg.”

Stefan ønsker i fremtiden at arbejde med psykologi på en måde, hvor han berører mange mennesker ad gangen.

 ”Noget af det, der motiverede mig til at holde oplæg, er, at jeg kan berøre rigtig mange mennesker på én gang. Og så er sandsynligheden for, at man kan hjælpe ét menneske større”, mener han. 

 

Ekspert på området

Ved at holde oplæg gennem Ventilen Fortæller giver man andre en god forståelse for, hvad ensomhed er. Men man får også selv en bred viden om et felt, fortæller Stefan.

”Det er befriende for alvor at dykke ned i et psykologisk fænomen, som ensomhed jo er, og blive klogere på det – i modsætning til andre emner på studiet hvor man får en overfladisk introduktion.”

Stefans interesse for emnet resulterede i, at ensomhed indgik i hans bachelor. Han har på den måde opbygget en solid viden omkring ensomhed.

”Det har styrket min faglighed endnu mere, når jeg er ude at holde oplæg. Jeg kan af og til lige hive en spøjs fakta op af lommen”, siger han med et smil. “Eller jeg kan komme med en eller anden pointe, som er lidt uden for drejebogen. Det er betryggende, at jeg ved mere, end jeg behøver.”

Taler åbent om ensomhed

Viden omkring ensomhed har også gjort Stefan opmærksom på tilstanden i sit eget liv.

“Jeg er ikke bleg for, særligt her under Corona, åbent at tale omkring det, hvis jeg i perioder føler mig ensom. Førhen har jeg måske været god til at pakke det lidt ind.”

Stefan bor alene, og det er for ham derfor ekstra vigtigt at kunne fortælle andre, hvis man føler sig ensom. Han understreger, at det er noget, som alle kan opleve af og til.   

Siden Stefan meldte sig som frivillig i Ventilen Fortæller for 2,5 år siden, er der forhåbentlig mange, der har fået noget ud af at høre ham fortælle om ensomhed. Ligeledes har Stefan fået en masse gode erfaringer, værktøjer og oplevelser med i bagagen. Det har været spændende for Stefan at være med til at bryde tabuet og gøre op med stigmatiseringen omkring ensomhed – og måske at gøre en forskel.

”Og så er det bare fedt at komme ud og møde nogle mennesker og fortælle noget om ensomhed.”