Unge i dialog om ensomhed og fællesskab til Ungdommens Folkemøde

Ventilen var til stede på Ungdommens Folkemødet. Formålet var at møde unge for at tale om ensomhed, og hvordan vi sammen kan afhjælpe og forebygge følelsen. Det kræver gode, trygge fællesskaber.

Duften af vådt græs og lyden af trommende regn satte en helt særlig, intim stemning, da Alberte, Astrid og Camilla fra Ventilen indtog Hemmelig Scene på Ungdommens Folkemøde 2019. Tres unge var stimlet sammen på tæppeklædte paller og lilla sækkepuder. De sad klar til en personlig og åben snak om ensomhed og hvordan vi skaber gode fællesskaber.

Efter en kort gennemgang af, hvad ensomhed er, gik Alberte, frivillig i Ventilen, frem på scenen. Hun delte sin personlige fortælling, der startede med et citat fra hendes dagbog: ”Jeg siger, jeg kan, men fejler hver gang. Jeg falder i sandet, men rejser mig med blodige knæ, og en voldsom hovedpine – med lysten til at skrige og græde. Men jeg er stille, alene. Lukker mig inde i mig selv. Lukker sindet og tænker for meget.” Sådan skrev Alberte, da hun var 14 og blev mobbet i folkeskolen. Gennem sin fortælling viste hun, hvordan den sårbarhed stadig sidder i hende næsten 10 år senere, og til tider gør det svært for hende at stole på, at andre mennesker vil hende det godt.

Efter Albertes indslag fløj hænderne i vejret med spørgsmål fra de nysgerrige tilhørere. En dreng fortalte om sin veninde, som i perioder gav udtryk for at føle sig ensom, og generelt isolerede sig fra alle andre end ham. ”Jeg fortalte hende, at hun var god nok og støttede hende, for hun var meget usikker. Det er næsten væk nu, men jeg tænker tit på, om jeg kunne have gjort noget mere for hende?” spørger han.

Både Alberte og Camilla, koordinator på Ventilens sekretariat, er enige om, at han har gjort alt det rigtige. Alberte fortæller selv, hvordan det at have bare én veninde betød alt for hende. Camilla supplerer med, at hvis man skulle gøre mere, ville det være at støtte hende i at søge hjælp – fx hos lærere eller forældre.

Gode fællesskaber opstår ikke af sig selv                                                              

Et godt og trygt fællesskab kan være med til at forebygge og afhjælpe ensomhed, men et utrygt og ikke-rummeligt fællesskab kan faktisk også skabe ensomhed. Derfor er det så vigtigt at tale om, hvad gode fællesskaber er, og hvordan vi skaber dem.

Efter spørgsmålsrunden delte deltagerne sig i seks grupper. De skulle nu skiftes til at reagere på udsagn som fx ”Det er flovt ikke at have venner”, eller ”Det er vigtigt at blive ved med at invitere folk ind i fællesskabet”. Alle lyttede og deltog med deres personlige refleksioner, som en kvindelig deltager, der sagde: ”Jeg tror, at hvis nogen siger nej til en invitation, så kan det godt være fordi, at de er generte. Derfor er det vigtigt at blive ved med at invitere.”

Arrangementet sluttede med solskin, highfives og et par fællesskabende aktiviteter på græsset, inden deltagerne drog tilbage på festivalpladsen.

Alberte deler sin personlige historie om at føle sig ensomme med teltet på Ungdommens Folkemøde

De unge deltagere diskuterede ensomhed og handlingsmuligheder ud fra udsagn bl.a. “Hvis man ikke trives på din uddannelse, må man enten skifte klasse eller skole.”