“Vi kan allesammen gøre noget”

Som Ventil-ven er Lene med til at hjælpe ensomme unge i hele landet. Hun mener, at vi alle sammen kan og bør gøre noget for at hjælpe de mange unge, der føler sig ensomme og uden for fællesskabet. Hun hilser altid selv på folk, og tror på, at de små ting gør en forskel.

Lene Svendborg har støttet Ventilen fast i seks år. Som forældre og mor til to piger er noget af det værste, Lene kan forestille sig, hvis en af dem ikke trives. Det var gennem hendes ældste datter, der blev frivillig i et af Ventilens mødesteder, at Lene lærte organisationen at kende. Siden den dag har hun støttet Ventilen.

Ventilen hjælper unge ind i et socialt fællesskab

En følelse af ensomhed kan opstå på mange måder, og der kan være mange grunde til, hvorfor man føler sig ensom. Men det er aldrig den unges skyld. Alligevel er det kun muligt at komme ud af ensomheden, hvis man selv rækker ud og tør tage del i fællesskabet. Det kan være svært at være social, og det er en færdighed, man ikke kan lære alene. Men det er derfor Ventilen findes. Og derfor Lene synes, det er meningsfuldt at støtte Ventilen.

“Ventilen lærer unge mennesker at være sociale med andre, og det er jo det, der er så sindssygt vigtigt for alle mennesker. Og det synes jeg er noget af det fineste ved Ventilens arbejde. Det er jo sådan, de unge får selvtilliden og lysten til også at komme ud og være sammen med andre.”

Sig hej og smil

Lene har også selv lært af Ventilen. Hun er for eksempel blevet mere bevidst om, hvordan hun møder andre mennesker. Lene siger hej til alle. Tanken om, at hun kan gøre en andens dag bedre ved at sige hej og give et smil, gør hende glad. Det er de små ting, man kan gøre i hverdagen, der til sammen gør en stor forskel. Så Lene støtter glædeligt Ventilen med et fast beløb, smiler og hilser.

Men ikke nok med det. I 2016 nominerede hun også Ventilen til Fællesskabsprisen, som dét år gik til nogle andre. Men det afholdt ikke Lene fra at indstillede Ventilen igen året efter, og i 2017 vandt Ventilen en af de ti priser, der blev uddelt.

En stor ting for Ventilen, der bredte kendskab til deres arbejde mod ensomhed blandt unge. Men for Lene var det en lille opgave, der ikke tog lang tid, og hun pointerer igen, at det er de små ting, der tæller. Derfor deler Lene også mange af Ventilens budskaber på Facebook.

“Hvis der bare sidder én mor eller far og tænker, ‘Det kunne måske være noget for min unge’, og får dem med derhen, så har jeg jo gjort noget. Og det er det, det handler om. Vi kan alle sammen gøre noget.”

De usynlige, ensomme unge

For dem der kan have svært ved at sætte sig ind ensomhedsfølelsen, anbefaler Lene at tage til et af Ventilen Fortællers arrangementer. Hun husker selv en pige fortælle, at hun havde gået tre år i gymnasiet, hvor hun havde følt sig usynlig. Det var hårdt at høre, men det var også en af de oplevelser, der giver Lene lyst til at fortsætte med at være Ventil-ven. For arbejdet er vigtigt, og det er med til at hjælpe en masse unge mennesker rundt om i landet.

“Det er ikke folk, der er alvorligt syge, det er ikke mennesker, der har oplevet rædsler og krig, men det er helt almindelige unge mennesker, som er i gang med deres liv, og det liv skal jo selvfølgelig helst være et godt liv. Derfor mener jeg, at vi alle bør give Ventilen lige så meget opmærksomhed som andre organisationer.”

Vil du også være Ventil-ven? For 200 kr. om året er du med til at gøre en forskel for ensomme unge.

Til Fællesskabsprisen 2017. Fra venstre til højre: Mette Frederiksen, Janine Svendborg og Lene Svendborg.