Ensomhedsdagen 2020 gik online 

Igen i år markerede Ventilens frivillige den nationale ensomhedsdag og satte fokus på ensomhed blandt unge. I år skete det på de sociale medier under #AleneIkkeEnsom med budskabet om, at alenehed og ensomhed ikke behøver at følges ad.

Den første lørdag i maj er altid national ensomhedsdag. I 13 år har Ventilens frivillige markeret dagen ved at gå på gaden, lave aktiviteter og sprede viden om ungdomsensomhed i de byer, hvor Ventilen har et af deres 23 tilbud. Men i år var dagen tvunget til at gå online på grund af Covid-19 med budskabet om, at vi skal holde fysisk afstand OG social kontakt. Takket være Ventilens seje frivillige nåede budskabet bredt ud, og de lykkedes endda med at få opbakning fra kendte og gøre flere interesserede i Ventilens arbejde.

120.000 alvorligt ensomme unge – det er jo sindssygt

I 20 år har Ventilen arbejdet for at afhjælpe og forebygge ensomhed blandt unge – et problem, der har været stigende og som er alvorligt for 10-12 % af danske unge mellem 16-29 år. Under corona frygter Ventilen at det tal vil stige, og derfor er det vigtigt at sige, at alenehed og ensomhed ikke behøver at følges ad. Og hvis man føler sig ensom, så skal man anerkende følelsen og fortælle nogen om den, så den ikke får lov at bide sig fast.

Komiker, Mads Holm, har selv følt sig ensom, og derfor ville han gerne være med til at sætte fokus på Ventilens budskab på Ensomhedsdagen.
”Fra en der selv har været der. Ensomhed er en legitim følelse, og du er ikke alene med den”

Klik på billede til højre og se Mads’ video, som blev delt på Ventilens Facebook og Instagram den 2. maj.

Det var to af Ventilens frivillige, der havde kontaktet Mads Holm, og det er bare et eksempel på meget af det vores seje frivillige fandt på under Ensomhedsdagen.

Frisk luft og glædeligt gensyn

I Ventilen Hillerød havde de frivillige fundet en måde at markere Ensomhedsdagen uden for den digitale verden, som samtidig var til gavn for de unge, der normalt kommer i tilbuddet.

Op til Ensomhedsdagen var muligheden for at flere nu kunne samles åbnet dog stadig med forbehold, og det udnyttede Ventilen Hillerød. De inviterede deres unge på en gåtur, hvor de undervejs lagde malede sten med budskaber fra #AleneIkkeEnsom og viden om ungdomsensomhed for også at markere Ensomhedsdagen i lokalmiljøet. Det var en hyggelig dag udendørs og et glædeligt gensyn for unge og frivillige i Ventilens tilbud i Hillerød.

En anden, der opfordrede til at komme ud og gå i det gode vejr var skuespiller og psykolog David Owe.
Han er frivillig supervisor for Ventilen Næstved, og han lavede en video på hans egen Instagram, hvor han mindede om ikke at lade social isolation blive en vane.