Frivilligweekend 2020: fokus på forandring  

Ventilens frivilligweekend er en tilbagevendende årlig begivenhed, hvor frivillige fra alle kroge af Ventilen mødes, hygger, deler erfaringer og udvikler sig i deres Ventil-arbejde. Temaet for 2020 havde fokus på den forandring, som organisationen lige nu gennemgår. Weekenden fik stor ros af de frivillige.

Ventilen består af ca. 300 frivillige fordelt i hele landet, som laver mange forskellige opgaver i Ventilen. Nogle driver de lokale tilbud, mens andre udvikler organisationen som bestyrelse eller som del af et udvalg.  Der er frivillige, der gør folk klogere på ensomhed gennem oplæg, mens der er nogle, der sørger for at uddanne nye frivillige i at gøre ungdommen mindre ensom. Derfor er der brug for arrangementer, der samler alle de frivillige, der både understøtter den faglige og personlige udvikling hos vores frivillige.

Det er frivilligweekenden et eksempel på. Årets frivilligweekend fandt sted 6.-8. marts 2020.

V.E.N.T.I.L.E.N: VI – EJERSKAB – NÆRVÆR – TRIVSEL – IVRIGHED – LATTER – EGENSKABER – NUET

Sådan lød temaet for årets frivilligweekend i Frørup på Fyn. Temaet blev valgt for at komme rundt om hele Ventilen og skabe en større forståelse for organisationen efter årsmødet gav en ny organisationsstruktur i efteråret. Hovedformålet med frivilligweekenden var dog uændret. Det var som altid at styrke de sociale relationer og understøtte de frivilliges personlige og faglige udvikling.

FREDAG ankom de frivillige til hytterne og første punkt på dagsordenen var hygge og lære hinanden at kende på tværs af frivilliggrupperne. Det skete gennem en klassisk Tour de Hytte.

LØRDAG startede det faglige arbejde med et oplæg fra Ingerfair i frivillig rekruttering ud fra frivilligtyper og motivation. Oplægget fik god feedback, og mange af de frivillige så frem til at tage brug af værktøjerne i deres Ventil-arbejde. Som en af de frivillige sagde:

”Det var et møgfedt oplæg. Det gav anledning til at åbne op for nye tanker omkring måden at rekruttere frivillige på, så man ikke forbliver låst fast i gamle vaner”.

Om eftermiddagen blev der stillet skarpt på forskellige relevante emner inden for det frivillige arbejde i Ventilen med tre forskellige workshops, der blev faciliteret af frivillige fra udvalget for Frivilligweekenden.

I en samtale-baseret workshop, blev ejerskab i hele organisationen vendt under fire overskrifter, der tog udgangspunkt i de unge, de frivillige, Ventilens medlemmer og det nationale arbejde.

Samtidig var ivrighed & nærvær overskriften på en inspirerende workshop omkring sociale medier, hvor de frivillige delte erfaringer og fik ny viden om, hvordan de kunne kommunikere i lokale foreninger og udvalg.

Derudover blev Ventilens HR-katalog præsenteret i en workshop, der havde fokus på trivsel & latter, og som beskriver vigtigheden af et godt socialt liv for trivslen og motivationen i ens frivillige arbejde bevares. Deltagerne afprøvede sjove øvelser, som de kunne tage med sig i deres Ventil-arbejde.

SØNDAG blev der erfaringsudvekslet gennem skuespil. I grupper blev der uddelt cases og udfordringer i både det lokale og nationale arbejde, som derefter blev håndteret i et skuespil, som grupperne selv skulle finde på og fik feedback på bagefter. Flere frivillige kunne dele personlige historier og erfaringer i øvelsen, som kunne inspirere andre til, hvordan man kan håndtere forskellige opgaver og udfordringer.

En weekend i Ventilens ånd 

”Frivilligweekenden er for mange et sted, hvor der virkelig er tid til at være sammen om Ventilen, hygge sig og sparre med hinanden,” siger Ditte, der har været en del arbejdsgruppen for Frivilligweekend 2020 og som også er frivillig i Ventilen Næstved.

Der var god stemning og mange positive tilbagemeldinger på Frivilligweekenden, hvor folk blandt andet har sagt følgende:

”Jeg har lært en masse nye at kende og fået rigtig mange nye idéer og kompetencer”

”Jeg var meget, meget tilfreds og glad. I er så super seje. Jeg havde en dejlig weekend og grinte meget”

Netop læring og at have det sjovt sammen har altid været formålet med Frivilligweekenden, og Ditte er glad for at det lykkedes gruppen at stable et godt event på benene – men de havde også gjort sig umage.

”At planlægge sådan en weekend og prøve at varetage alles interesser er altid lidt af et puslespil. Men vi synes, at vi er lykkedes med det i arbejdsgruppen. Vi har fået en masse positive kommentarer både under og efter weekenden, og det gør alt arbejdet det værd,” siger Ditte og kommer med en anbefaling til andre frivillige i Ventilen:

”Vi vil klart anbefale alle at prøve at arrangere sådan en weekend. Der bruges meget energi, men frugten høstes, når deltagerne er glade, tilfredse og smilende efter en weekend i Ventilens ånd”.

Ventilens ånd bygger på de fem grundværdier: tillid, nærvær, ansvarlighed, udvikling og frivillighed