Ventilen var igen i år til stede på Ungdommens Folkemøde og her blev der talt om fællesskaber og ensomhed blandt unge. Vi fik afholdt debat, workshops og snakket med en masse unge mennesker, der alle var nysgerrige på, hvordan vi sammen kan gøre ungdommen mindre ensom.

Tre intense, interessante og indflydelsesrige dage løb af stablen i sidste uge til Ungdommens Folkemøde i Valbyparken i København. Her var Ventilen til stede med en masse aktiviteter på programmet. Vi havde blandt andet arrangeret en workshop der omhandlede online og offline relationer, hvor 20 engagerede gymnasieelever deltog. Her blev der diskuteret relationer og hvilken indflydelse gode fællesskaber har på relationsdannelse. Det blev fremhævet af de unge selv, at det er afgørende, at man kan være sig selv og at man tør være sig selv i de relationer man indgår i – både de offline og de online.

Netop dét at være sig selv i relationer og i fællesskaber var ligeledes på dagsordenen til Ventilens debat arrangement på Lille Scene torsdag eftermiddag, hvor psykolog Ida Koch, Jesper Madsen fra Studenterrådgivningen, Kirstine Mandrup Pedersen fra DSF, Charlie Hanghøj fra DGS og Ventilens formand Maria Bergmann Nielsen deltog. Har blev det fremhævet, at der i dag er så mange steder og arenaer, hvor unge skal præstere og performe. De unge oplever et øget pres og oplever, at der er mange steder at falde i vandet. En opskrift på ensomhed, ytrede panelet, og der skal mere fokus på at skabe inkluderende fællesskaber hvor man kan være den man er.

Ventilens egen formand Maria Bergmann Nielsen (deltog selv i debatten og) havde følgende budskab: ”Sørg for, at der altid er en ekstra stol i fællesskabet”, og fremhævede betydningen af gode og inkluderende fællesskaber, hvor vi alle sammen har et fælles ansvar. Hun fortalte, at man bogstavelig talt og i overført betydning altid skal sørge for, at der er en ekstra stol i fællesskabet. Mange af de unge vi møder i Ventilen beskriver ofte deres ensomhedsfølelse og deres kamp for at komme ind i fællesskabet som en stoleleg. Vi har alle sammen et medansvar for at skabe åbne og gode fællesskaber og panelets forhåbning var, at der kom noget energi fra de unge selv, der kan være med til at gøre op med de tendenser vi ser i samfundet lige nu.