Jeg slipper for sociale nederlag under Corona

Kasper keder sig. Han føler sig isoleret. Men han føler sig ikke ensom. Fordelen ved Corona er, at stress fra studie og dårlig samvittighed over ikke at være bedre til det sociale er sat på pause.  Alligevel påvirker aleneheden ham negativt.

”Jeg rammes af ensomhed, når jeg har været sammen med andre. Jeg prøver at være social, men jeg er ikke så god til det. Så i hverdagen oplever jeg mange sociale nederlag, når jeg ikke altid lykkedes med at række ud til andre, når jeg egentlig gerne vil. Presset fra mig selv og andres forventninger til unges sociale liv er lige nu sat på pause under Corona, for det er bare ikke muligt at gøre som før, og det forventes at man sidder derhjemme – og det er faktisk meget rart i forhold til ensomheden,” siger Kasper, der normalt kommer i Ventilen København. Her øver han sig i at møde nye mennesker og byde sig til i fællesskaber.

Mere tid til sine barndomsvenner

Kasper har altid haft mest kontakt med sine venner online og gennem spil. Under Corona er der nu mere tid og accept af at sidde foran computeren. Derfor har Kasper faktisk brugt mere tid på sine online-venskaber end tidligere. Og det er meningsfulde venskaber, der går mange år tilbage, og hvor der bliver talt om alt muligt.

”Det er venner, jeg har kendt siden jeg var lille, og vi taler om alt muligt. Vi bor egentlig tæt på hinanden og ses også en gang i mellem. Vi har bare altid mødtes mest online,” fortæller Kasper, der under Corona har mærket, at hans venner og også ham selv har opsøgt hinanden mere end normalt.

Kasper mener, det er fordi, der er mere tid og større behov for at snakke med folk, når nu man går glip af de fysiske møder med andre. Sådan har han det i hvert fald selv.

Selvom ensomheden og hverdagens stress og forventningspres lige nu er sat på pause, så trives Kasper ikke under Corona-krisen.

Jeg rammes af ensomhed, når jeg har været sammen med andre. Jeg prøver at være social, men jeg er ikke så god til det. Så i hverdagen oplever jeg mange sociale nederlag, når jeg ikke altid lykkedes med at række ud til andre, når jeg egentlig gerne vil.

Kasper, 25 år

Isolationen og uvisheden er hård

”Isolation er ikke vejen frem,” fastslår Kasper, men siger samtidig, at det er et vilkår, han accepterer og overholder, men hans hovedet fyldes i højere og højere grad af negative tanker, når han er efterladt så meget alene.

Han keder sig, og det hårdt i forhold til andre negative tanker – men det er altså ikke ensomhed, der er problemet.

”Min kæreste har et godt råd til at håndtere Corona, og det er at holde mest muligt fast i sin hverdag og rutiner. Det har jeg ikke selv været god til. Jeg savner at bruge mine krop, have noget at stå op til og ikke være så meget alene med mine tanker, der tit vendes indad, fordi mit selvværd ikke er det bedste. Det slås jeg ret meget med”, siger Kasper og råder folk til at tale med nogen om det, der er svært, så det ikke hober sig op. Kasper taler selv med sin kæreste og venner om, hvordan han har det.

Kan du genkende dig selv og noget af det, Kasper fortæller?

Det er okay at være alene og føle sig ensom engang i mellem. Hvis ensomheden bliver dyb og føles stabil over tid, så er det dog vigtigt at reagere, så følelsen ikke bider sig fast.

  • Tag kontakt til andre – med en besked, en snap eller et telefonopkald. Anything goes!
  • Tal med nogen, du stoler på: fx dine forældre, din lærer eller en ven
  • Søg viden og genkendelse fra andre i samme situation
  • Undersøg om Ventilen er noget for dig? Lige nu kører vi med et særligt online tilbud