Kir er uddannet i Ventilen

Efter ni år stopper Kir som næstformand og forlader Ventilen. Klogere og rig på oplevelser ser Kir stolt og taknemmeligt tilbage på en tid, og hvor både Ventilen og hun har gået gennem en stor udvikling.

Kir takker af efter fem år som næstformand og i alt ni år i Ventilen. Mest fordi hun mener, hendes fødselsår dikterer det, men også fordi Kir mener, det er tid til, at friske kræfter får plads i den nye bestyrelse, som hun selv har haft en stor rolle i, og som hun har lært en masse af at være en del af.

”Der er ingen tvivl om, at meget af mit fundament er bygget i Ventilen. Jeg har måske en bachelor i litteraturvidenskab, men jeg er uddannet i Ventilen. Det er min erfaring derfra, jeg trækker på i min egen karriere,” siger Kir, der opfordrer andre med mod på at arbejde i bestyrelsen til at stille op.

”Der må sidde en masse seje ude i organisationen, som har samme lyst til at udvikle sig selv – og så skal de bare springe ud i det – for deres egen skyld,” siger hun.

Stor kæft og engagement i sagen

Kir startede sin Ventil-karriere i mødestedet i Odense i 2011. Det var ønsket om at gøre noget godt for sig selv ved at gøre noget godt for andre, der fik Kir til at søge dertil.

”Jeg havde fået min første søn to år forinden, og jeg trængte til at lave noget, der var mit projekt. Jeg vidste, at jeg ville være frivillig, for jeg bliver glad og motiveret af det, jeg laver, når jeg kan se, at det bidrager til, at andre har det godt,” fortæller Kir, der hurtigt blev bekræftet i, at hun var endt det rette sted.

”Jeg var så imponeret over de unge. Det er så vildt modigt at turde stille sig op og sige: Jeg er ensom – kan I hjælpe mig? I mødestedet mærkede jeg med det samme, at Ventilen fandeme gør en forskel for de unge,” siger Kir, og gennem telefonen kan man nærmest høre den knugede knytnæve, der slår ned på fandeme.

Kir blev med det samme grebet af sagen. Allerede ved sit første frivilligmøde stillede hun spørgsmål efter spørgsmål, og endte da også med at gå derfra som kasserer og dokumentationsansvarlig.

”Det er så typisk mig. Jeg kan ikke holde min kæft,” griner Kir.

Året efter i 2012 skiftede Kir de to kasketter ud med én – nemlig formandsposten i Ventilen Odense, og vejen til den nationale ledelse begyndte at blive kridtet op.

”Jeg kunne ikke lade være med at engagere mig. Det er i ungdommen, vi skaber fundamentet, som vi skal stå på resten af livet. Det er en periode, hvor der sker helt vildt meget – på godt og ondt. Derfor SKAL alle unge have nogen at gå til og snakke med. Når man er ensom, så mangler den fortrolighed med andre ofte,” siger Kir, der mener, at mange voksne har glemt, hvad deres egen ungdom eller mangel på samme har betydet for dem.

Efter et år som både kasserer i landsorganisationen og formand i Ventilen Odense, havde Kir taget sig mod til at kaste sig 100 pct. ind i det nationale arbejde i Ventilens ledelse.

”Jeg håbede på, at jeg kunne gøre en forskel i bestyrelsen. Jeg ville så gerne, at vi gjorde det, der var allerbedst for Ventilen, så vi kunne hjælpe så mange som muligt,” siger Kir.

Hendes engagement landede hende posten som næstformand i 2015, og der har hun siddet lige siden.

Læs mere om Ventilens nye strukturLæs mere om Tine Bryld PrisenLæs mere om Ventilens nye formand

Ser tilbage med stolthed, respekt og taknemmelighed

Efter ni år i Ventilen, har Kir oplevet meget. Alligevel kommer svarene hurtigt til spørgsmålet om, hvad der er hendes bedste minder – og det første er fra hendes tid i Ventilen Odense.

”Jeg gik i gågaden og så en tidligere ung, men jeg gjorde ikke noget. Reglen er jo, at de unge selv skal tage kontakt først – og det gjorde hun. Hun sagde hej og fortalte glad, at hun lige var kommet hjem fra udveksling, som hun har været på alene. Og hun ville gerne sige tak, for havde det ikke været for mig og mødestedet, så havde hun aldrig turde tage af sted,” fortæller Kir, mens man ligefrem kan høre hende smile.

Det bedste minde fra Kirs nationale arbejde, er uden tvivl Tine Bryld Prisen, som Ventilen modtog sidste år.

”Den pris er en kæmpe anerkendelse af vores arbejde. Ikke kun de frivilliges, men også en anerkendelse af vores sekretariat, som sidder og knokler. Uden et så dygtigt sekretariat i ryggen, havde vi ikke fået den pris,” siger Kir, der er pavestolt af Ventilen og værdsætter alt det, hun tager med sig af sjove oplevelser og ikke mindst den faglige erfaring, som særligt Ventilens direktør har understøttet.

”Jeg har fået lov til at lave fejl og lært at gøre det bedre – og altid med en sikker hånd fra Rillo. Vi har en virkelig, virkelig dygtig direktør. Ja, hun kan være skideirriterende, men det er fordi, hun er ambitiøs og kæmper for sagen. Den respekt fortjener hun” fortæller Kir.

Og så kommer vi ikke uden om de frivillige, som Kir selvfølgelig også gerne vil takke.

”Ventilen har de sejeste frivillige. Som lokal frivillig kan man måske tro, at os i bestyrelsen har glemt dem. Det har vi ikke. Hvis de ikke var der, var der ingen til at tage mod de unge. Og uden unge og tilbud var der ingen Ventilen. Alle roller i Ventilen er afhængige af hinanden, hvis vi skal lykkedes med at nå vores mål om at komme ungdomsensomhed til livs. Vi ser alt det I gør, og det har været en fornøjelse at stå på Folkemødet og ved andre events og repræsentere Ventilen. Hver gang er jeg blevet bekræftet i, at vi er noget helt særligt, og det bliver svært at give slip på et arbejde, der er blevet en del af mig,” siger Kir, der ser frem til at følge Ventilen fra sidelinjen fremover.

Kir træder af som næstformand for Ventilen Danmark den 24. oktober ved Ventilens årsmøde.