Dobbelt så mange føler sig alvorligt ensomme under corona

Corona har betydet en markant stigning i antallet af unge, der føler sig alvorligt ensomme. Vi dykker ned i tallene og giver dig, som arbejder med unge, nogle bud på, hvordan du kan hjælpe dem med at (gen)etablere et stærkt fællesskab.

Det forsømte forår har fået en helt ny betydning for en generation af unge. De har nemlig i de seneste uger har været fysisk isolerede fra deres jævnaldrende. Det kan ikke undgå at påvirke unges følelse af ensomhed og deres livskvalitet i den periode, og forskerne er i fuld gang med at undersøge, hvad dette betyder.

I april kunne vi se tæt på en fordobling af andelen af unge, der føler sig alvorligt ensomme. Forskningsprojektet ”Stå sammen ved at holde afstand” har nemlig målt, at 22 % af unge mellem 16-29 år føler sig alvorligt ensomme.

Det er en markant stigning i forhold til de 10-12 %, som ellers er de nye tal fra de regionale sundhedsprofiler.  Studiet HOPE fra Aarhus Universitet peger i samme retning. Her angiver 25 % af de unge, at de føler sig alene under corona.

Corona ensomhed unge

Kan få langsigtede konsekvenser

Det er selvfølgelig en helt ekstraordinær situation, og vi håber alle, at tallene ser helt anderledes ud allerede nu, hvor vi gradvist er begyndt at åbne samfundet igen. Ensomhed er en helt naturlig reaktion, og selvom den er ubehagelig, så er den ikke farlig, så længe den ikke bliver stabil over længere tid.

Men som en gruppe forskere fra Cambridge og Massachusetts skriver, så ”er det muligt at betydningen af det sociale afsavn vil række sig længere end perioden med fysisk isolation, og det kan påvirke befolkningen i de kommende år.”

Som digitalt indfødte har vores unge det måske nemmere end så mange andre. Snapchat, Facetime og Discord gør det muligt at holde kontakten, så den fysiske isolation ikke bliver social. På den anden side er ungdommen en kritisk periode, og vi kan komme til at sætte vigtig udvikling af hjernen og identiteten over styr.

Vi ved, at langvarig ensomhed er skadeligt over en længere periode, men vi ved ikke, hvor længe der er for længe.

Bliv fællesskabseksperter på jeres institution

Ventilen tilbyder oplæg, workshops og større programmer, der klæder jer, som arbejder med unge, på, til at skabe gode fællesskaber.

Kontakt os på info@ventilen.dk eller på 70 208 308, hvis du vil høre mere!

Vis vejen tilbage ind i fællesskabet

Gode, trygge fællesskaber er den bedste medicin mod følelsen af ensomhed. Hvis vi skal undgå, at den akutte stigning i andelen af ensomme unge for lov at vare ved, så skal altså sikre og god (gen)etablering af unges fællesskaber i hverdagen.

Størstedelen af unge – også dem, der føler sig alvorligt ensomme – er nemlig en del af studiemiljøer, skoleklasser, fritidsaktiviteter eller arbejdspladser. I takt med at samfundet åbner, vender de altså tilbage til en hverdag, hvor de er sammen med jævnaldrende.

For størstedelen gør det sandsynligvis at ensomheden går i sig selv, men for nogle kan det være sværere at vende tilbage. Måske har nogle relationer ændret sig, en begyndende følelse af at være uden for har bidt sig fast, og det er svært at komme tilbage.

Arbejder du med unge, har du altså en særlig rolle i forhold til at støtte deres vej tilbage til fællesskabet. Gode, trygge fællesskaber kommer nemlig ikke af sig selv.

Inspiration til at kickstarte fællesskabet

Sørg for at sikre en god velkomst. Det er vigtigt, uanset om gruppen kender hinanden i forvejen eller er nyetableret. Relationer og gruppedynamik ændrer sig, når en gruppe har været adskilt fx som under corona, så det er vigtigt, at komme godt fra start igen.

Projekt Netwerk giver dig et samlet program til at arbejde med ensomhed og fællesskab på ungdomsuddannelsen. Her er 10 måder, Netwerk kan bruges til at genstarte fællesskabet.

At tage snakken med en ung, som man er bekymret for, kan være vanskeligt. I denne artikel har vi samlet gode råd og tips til hvordan du kan gøre.

Book et oplæg til jeres unge, som sætter fokus på ensomhed og fællesskab, så de bliver tunet ind på hinanden. Det ITU sidste år for deres tutorer læs her hvordan det gik.